Daca va doriti o chiuveta de baie altfel, care sa se remarce prin aspect deosebit si utilitate, nu ezitati sa luati in calcul una din lemn. Trebuie sa tineti, insa, cont de cateva sfaturi practice, pentru ca vorbim de o incapere cu umiditate ridicata.
Cea mai simpla solutie ar fi o chiuveta din lemn de tec, care nu are nevoie de tratamente suplimentare. Uleiurile pe care tecul le are in mod natural nu lasa apa sa patrunda in el si astfel chiuveta este protejata.
Rezistente la umiditate sunt si chiuvetele din lemn de ulm, frasin si castan, spun specialistii. Acestia recomanda uleierea si lacuirea lemnului, care inainte trebuie bine slefuit.
Uleierea e importanta
Pentru uleiere se recomanda folosirea uleiului mineral. Este cel care se foloseste si pentru finisarea bolurilor sau tocatoarelor din lemn folosite in bucatarie. Se pot utiliza si uleiuri naturale, dar doar pentru chiuvetele folosite in baie si numai daca nu contin substante daunatoare organismului.
Se aplica mai multe straturi de ulei pe interiorul si exteriorul chiuvetei, acordand o mare atentie timpului de uscare si absorbtie. Se uleiaza si orificiul de evacuare a apei chiar daca acolo se va monta scurgerea. Se aplica ulei pana cand lemnul este saturat si nu mai absoarbe. Se sterge surplusul si se lasa sa se usuce cateva zile inainte de folosire. Pentru a fi pastrata in stare buna, chiuveta ca fi uleiata o data la sase luni.
Cum se face lacuirea
Pentru protejarea chiuvetei pe o perioada mai indelungata se folosesc rasina epoxidica si lacul poliuretanic. Aplicarea se poate face prin pensulare, pulverizare sau turnare. Se aplica mai multe straturi pentru o sigilare cat mai buna. Daca raman bule de aer in pelicula pot fi scoase cu ajutorul unei torte cu care se incalzeste suprafata peliculei. Intre straturi se slefuieste si se desprafuieste. La final se aplica lac poliuretanic, intre doua si cinci straturi.
Este bine sa verificati cu producatorul de lacuri numarul de straturi ce pot fi aplicate pentru a nu exista riscul craparii lacului. Indiferent de metoda, important este ca lemnul sa fie foarte bine acoperit, atat la interior cat si la exterior, astfel incat sa nu existe nicio posibilitate de schimb de umiditate cu exteriorul.
Se recomanda folosirea chiuvetelor din lemn, in special cele finisate cu rasina si lac, doar in baie. In bucatarie folosirea lor este riscanta deoarece cutitele, furculitele sau materialele de intretinere agresive pot strica stratul de finisaj.
Mai multe modele de chiuvete din lemn gasiti AICI.
Sursa: revistadinlemn.ro
Cititi si: Casa traditionala renovata. „Bijuteria” autentica de la Maldaresti
Cititi si: La 16 ani isi face singur casa. Povestea emotionanta a lui Georgica