Titlul poate duce in mod eronat cu gandul la debutul unei aventuri in cautarea celor mai scumpe fructe din lume: pe insule exotice, rupte de civilizatia moderna, trecand de obstacole naturale de tot felul. Nu, nici vorba de asa ceva! De altfel, tot ce inseamna exotic a fost deja domesticit, sa spunem, si poate fi crescut oriunde in lumea aceasta. Cele mai scumpe fructe din lume sunt doar produsul unui marketing bine ticluit, dupa cum vom vedea mai jos, si nicidecum rodul naturii dintr-un colt inaccesibil al pamantului.
Primul pe lista este pepenele Yubari si care se vinde cu circa 23.000 de dolari perechea (doua fructe, ca sa fim bine intelesi). Ce este atat de deosebit la aceste fructe? Sunt rezultatul incrucisarii a doua specii de pepene galben si creste doar pe insula japoneza Hokkaido, in apropiere de orasul Sapporo. In rest, nimic altceva. Pepenele Yubari a devenit in timp un simbol al unui statut social aparent superior si este astfel un cadou de nunta predilect in familiile cu dare de mana.
Ramanem tot in Japonia si mergem sa recoltam pepenele Densuke. Nu costa „decat” vreo 6.100 de dolari bucata, bani in schimbul carora primesti un pepene cu dimensiuni putin peste medie si cu o coaja de culoare neagra. Se mai spune despre ei ca ar avea un gust dulce deosebit, diferit de cel al pepenilor normali. Cam 10.000 sunt recoltati in fiecare an pe aceeasi insula Hokkaido, iar primii sunt scosi la licitatie.
Oricat am incerca sa parasim arhipelahul nipon, nu reusim pentru ca urmatorul fruct vandut pe bani grei vine tot de aici. Sunt asa-numitii struguri Roman Ruby (rubiniu roman, intr-o traducere libera). S-au vandut cu 255 de dolari bucata in urma cu cativa ani la o licitatie organizata la Kanazawa, un oras situat pe coasta de nord a Japoniei. Au o concentratie de zahar de peste 18 la suta si fiecare bobita are cel putin 3 cm in diametru.
Reusim in sfarsit sa parasim Japonia si ne oprim in Anglia, mai exact in Cornwall, in sud-vestul tarii. Aici creste cel mai scump ananas din lume, vandut cu circa 17.000 de dolari bucata. Explicatia? Fructele sunt crescute intr-o sera din epoca victoriana si prin metode datand din aceeasi perioada: incalzirea se face prin arderea balegarului de cal si a paielor, se folosesc doar ingrasaminte organice, iar un fruct are nevoie de doi ani pentru a da in parg.
Nu avem ce face si revenim in Tara Soarelui Rasare acolo unde compania Taiyo no Tamago a vandut anul trecut doua fructe de mango cu circa 3.000 de dolari. Pentru a fi scoase la licitatie, fructele trebuie sa aiba o concentratie minima de zahar si o greutate peste 350 de grame fiecare.
Surse: Myfirstclasslife.com, Straitstimes.com, Firstwefeast.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: