O curte cu gazon, gradina de legume si livada necesita diverse proceduri pentru a fi mentinuta in stare buna si a avea un aspect ingrijit. Va prezentam cinci utilaje necesare pentru intretinerea gradinii si criterii dupa care sa alegeti dintre diferitele produse de pe piata.
1. Motocultor sau motosapa
In functie de dimensiunile culturilor pe care vi le doriti, aveti nevoie de o motosapa sau un motocultor pentru pregatirea terenului.
Motosapele sunt utilaje usoare, cu freze de pana la 50 cm, pentru maruntirea solurilor usoare si semiusoare. Isi gasesc aplicabilitatea in: gradini, sere si solarii. De ele nu pot fi atasate alte accesorii pentru lucrat pamantul.
Motosapa de calitate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- Sa aiba motor in 4 timpi pentru un lucru confortabil cu, consum redus
- Forma cutitelor trebuie sa fie corect arcuita, din aliaje de oteluri tratate pentru a permite faramitarea solului cu efort minim fara a crea uzura prematura a acestora
- Greutate redusa pentru o utilizare usoara
- Posibilitatea unei reglari usoare a inaltimii si latimii de lucru
- Manere ergonomice pentru o utilizare confortabila
Motocultoarele sunt utilaje grele si complexe, destinate prelucrarii terenurilor mai mari cu sol mai dur. La aceste motocultoare, latimea frezelor este de 80 – 100 cm si o structura care permite atasarea unor accesorii.
Motocultor de calitate inseamna:
- Greutate mare
- Putere mare motor
- Latime mare freze
- Viteze- inainte-inapoi
- Modificare pozitie maner de lucru pentru intoarcere usoara
- Accesorii pentru toate muncile pamantului
- Priza de putere pentru conectarea facila a accesoriilor
2. Atomizor
Pentru stropirea, pulverizarea sau dispersarea ingrasamintelor, pesticidelor si altor tratamente care asigura sanatatea si calitatea recoltei, este nevoie de atomizoare.
Un atomizor iti ofera modalitatea cea mai simpla de a dezinfecta recoltele si plantatiile de mici dimensiuni, ajuta la prevenirea bolilor recoltelor si la aparitia parazitilor, dar are si menirea de a fi de folos in plivirea chimica.
Fiind usor de manevrat si intretinut, atomizorul poate fi folosit de oricine vrea sa aiba grija de plantatiile sale. Acesta se poarta pe umeri, se regleaza lungimea bretelelor astfel incat masina sa fie perfect asezata pe umeri si spate. Trebuie folosit cu masca de protectie respiratorie, ochelari de protectie, manusi si eventual casti pentru protectia auzului.
Pentru a evita defectarea atomizorului este recomandat sa folositi un combustibil de calitate si doar uleiul recomandat de producator. De asemenea, verificati filtrul de aer la intervale regulate de timp si reglati corect debitul de solutie pe care vreti sa il pulverizati. La sfarsitul folosirii atomizorului este indicat sa spalati rezervorul de solutie.
3. Motocoasa si masina de tuns iarba
Motocositoarele au inceput sa inlocuiasca vestitele coase manuale deoarece au scazut preturile iar durabilitatea si calitatea materialelor din care sunt facute a crescut. In plus a crescut si autonomia lor datorita eficientizarii motoarelor folosite.
Motocositoarele pot fi de urmar, cu masa de cosit sau cu tambur rotativ.
Alegerea motocoasei tine de mai multe aspecte si nevoi pe care acest echipament trebuie sa le indeplineasca. Cele mai importante ar fi:
- Suprafata pe care trebuie sa o curatati
- Vegetalele care se regasesc pe suprafata – iarba, lastari, tufisuri, maracini, lastari mai lemnosi samd.
- Greutatea motocoasei
- Felul de sustinere pe perioada functionarii – ham, corzi, centura.
- Daca motocositoarea are autopropulsie sau nu (pentru motocositoarele cu tambur sau cele cu masa de cosire)
- Tipul motorului – 2 timpi sau 4 timpi
- Puterea motocoasei
Astfel, alegerea motocositoarelor de umar se face pe baza nevoilor de suprafata – 1000 mp fiind suprafata maxima in general pentru care merita sa cumparati o motocositoare de umar.
Ulterior dupa suprafata analizati tipul vegetatiei pe suprafata respectiva pentru a decide ce fel de motocositoare alegeti din punct de vedere al puterii si al tipului de motor.
Motoarele alimentate cu benzina in 4 timpi ofera puteri mai mari de peste 2 CP si ofera astfel siguranta ca puteti taia vegetatie mai groasa, lastari, maracinisuri, plante cu aport lemnos mai mare.
Motocositoarele cu masa de cosit sau cu tamburi sunt echipamente profesionale majoritatea dotate cu motoare in 4 timpi, care se folosesc pentru suprafete de peste 1000 mp si care reusesc cu succes sa faca fata suprafetelor de pana la 50 ha (50.000 mp).
Randamentul foarte bun al acestor motocositoare profesionale este dat de latimea de cosire (max 5 m in acest moment) si puterea motorului care sa poata face fata unui volum asa mare de necesar de putere instantaneu.
Un alt avantaj il reprezinta sistemele de autopropulsie care fac folosirea lor foarte usoara. Autopropulsia va va ajuta foarte mult pentru zonele de dealuri, povarnisuri sau pante.
Masina de tuns iarba este un echipament care nu ar trebui sa lipseasca din magazia de scule si utilaje de la nicio casa ce are un minim 200 – 300 mp de gazon.
Exista trei mari tipuri de masini de tuns iarba: cu actionare manuala, cu alimentare cu curent electric sau cu combustibil (benzina sau motorina).
Masina de tuns iarba cu actionare manuala este cea mai simpla si mai ieftina, fiind folosita pentru suprafete plane de maxim 50- 100 mp.
Masina de tuns iarba cu alimentare electrica este o masina ideala pentru suprafete de pana in 700 mp cu avantaje ce tin de ergonomie – dimensiuni reduse, cheltuieli mici in utilizare, zgomot redus.
Dezavantajele tin de cablul de alimentare care va poate crea neplaceri, latimile de taiere care sunt reduse, dimensiunile reduse ale sacului colector, motive pentru care nu se recomanda pe suprafete mai mari de 700 mp.
Masinile de tuns iarba cu alimentare cu combustibil sunt eficiente pentru suprafete de pana la 2500 mp datorita latimii de taiere (max 90 cm), puterii motorului, dimensiunilor generoase ale sacului de colectare. In plus, autopropulsia usureaza mult munca.
Dezavantajele principale tin de zgomot – mai mare decat la cele electrice, posibil miros de combustibil ars pe perioada utilizarii, greutate mai mare, intretinere mai mare deoarece presupune schimb de ulei, alimentare cu combustibil, revizii periodice.
In ultimii ani, avand in vedere necesitatile de protectie a mediului, au aparut masini de tuns iarba cu acumulatori care au calitati foarte bune de mobilitate (din acest punct de vedere facand un mix intre masina pe combustibil la care nu e nevoie de fir si masina pe curent care nu scoate zgomot asa mare si nu emana combustibil ars). Principalul dezavantaj al acestor masini de tuns iarba pe acumulatori consta in autonomia lor, in sensul ca va trebui sa aveti cel putin un set de acumulatori incarcati suplimentar pentru a nu ramane cu iarba netunsa.
Alegerea masinii de tuns iarba trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:
- Care este suprafata de iarba pe care vreau sa o tund
- Suprafata are o forma regulata sau sunt si zone greu accesibile
- Am limitari de zgomot in zona in care vreau sa tund iarba
- Distanta fata de priza de alimentare cu curent electric cea mai apropiata este mare
Sursa: blog.pestre.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: