Tuturor ne plac si le-am consuma in cantitati mari in aceasta perioada a anului, cand s-au mai si ieftinit. Ciresele se afla, insa, in topul fructelor care ingrasa, din cauza continutului mare de zahar, atrag atentia nutritionistii.
Fata de alte fructe, ciresele sunt mai sarace in vitamine si minerale si mai bogate in zahar (14-15 g/100 g), de unde si continutul lor caloric care nu poate fi neglijat (60 de cal/100g). „Ciresele ingrasa teribil” atrage atentia nutritionistul Mihaela Bilic, care spune ca „pe un podium al fructelor care ingrasa, ciresele sunt primele.
„Iar acum mi se pare ca ciresele, prin aceste ameliorari de soi, mi se par ca sunt atat de dulci, imi par aproape gretos de dulci, parca sunt confiate. Adica sunt din ce in ce mai mari, mai dulci, si nu neaparat ca au fost cu pesticide, ci pentru ca, sunt sigura, soiurile au fost ameliorate. Adica greu mai gasesti ciresele alea apoase si fara gust pe care le aveau bunicii nostri in curte”, adauga Mihaela Bilic, potrivit Digi24.
„Iar cireasa e grea. Un kilogram de cirese e un castron un pic mai mare. Capsunile macar nu au risc pentru silueta. Dar ciresele, pepenii si strugurii sunt bomba,” adauga Mihaela Bilic.
600 de calorii la kilogram
Problema e ca paine sau pui nu poti manca cu kilogramele, pe cand cirese da! Un kilogram de cirese aduce 600 de calorii, cat doua feluri de mancare. Socoteala e simpla si trebuie sa si-o faca fiecare pe propria raspundere: daca poti sa mananci putine cirese (adica doi pumni) e in regula, pot fi desertul de la o masa.
Fara indoiala, alimentatia din timpul verii difera de cea din sezonul rece. Renuntam la preparatele „grele”, gatite cu mult ulei sau multa carne si le inlocuim cu supe si ciorbe usoare, multe legume si fructe proaspete. Corpul nostru trebuie hranit diferit, in functie de temperaturi, atat la interior, cat si la exterior. Mai multe detalii, intr-un articol anterior de pe site-ul nostru.
Surse: digi24.ro, csid.ro