Nutritionistii spun ca oul ar fi singurul aliment care contine proteine de clasa I in totalitate. In acest articol va vom vorbi despre coaja de ou in gradina si intrebuintarile ei mai putin stiute.
Poate nu stiati, insa coaja de ou in gradina poate fi de mare ajutor pentru plante. Gradinarii spun ca datorita continutului foarte mare de calciu si alte minerale este perfect pentru compost.
Se poate pune coaja de ou in gradina imediat, insa e mai bine sa o lasati putin la uscat, sa o zdrobiti bine pana faceti ca o faina si apoi o aruncati la baza plantelor.
Puteti sa adaugati cojile de ou la baza gropilor de plantare, mai ales la tomate, ardei sau vinete. Potrivit gradinarilor, aceste culturi ar putea fi afectate mai des de daunatori din cauza deficientei de calciu, iar coaja de ou ar rezolva problema. Insa nu exagerati, o lingura de coaja de ou ar fi de ajuns.
Coaja de ou in gradina alunga daunatorii
Daca vreti sa creasca planta sanatoasa de la inceput, puteti pune intr-o coaja de ou putin pamant si samanta, exact ca intr-un ghiveci. Puneti apa pana incolteste, iar cand este destul de mare si o puteti planta, mutati-o in gradina.
Daca aveti plante care pot fi distruse de daunatori precum omizile sau melcii, maruntiti cojile de oua si puneti-le in jurul plantelor pe care vreti sa le protejati. Ca sa scapati planetele de o invazie de melci, gradinarii va sfatuiesc sa puneti la baza plantelor, pe pamant, coji de ou ceva mai mari.
Realizarea unui compost pentru plante
Pentru a obtine un compost bun pentru plante, amestecati coaja de ou bine pisata cu ingrasaminte minerale. Praful din coaja de ou neutralizeaza solul si sporeste efectul bun al ingrasamintelor. De asemenea, gradinarii mai recomanda sa folositi amestecul de coaja de ou cu ingrasaminte minerale mai mult la plantele mature si mai putin la cele tinere.
Pentru a obtine un fertilizator pentru plante de gradina, puneti cojile pisate intr-o sticla cu apa pe care o puneti cateva zile la un loc intunecos si rece. Cristalele din coaja de ou sunt diferite de cele din var, iar solul si plantele le asimileaza mai bine. Insa trebuie sa fim atenti sa nu exageram cu coaja de ou pisata, pentru ca se descompune mai lent.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: