Este clar ca folosind apa de ploaie veti reduce consumul de apa curenta si cheltuielile cu aceasta, dar si pe cele pentru canalizare. In plus, veti avea la dispozitie o apa care nu este dura, asa cum se intampla cu cea din panza freatica din unele zone, o apa mai de calitate pentru spalarea rufelor si corpului. Un alt avantaj al colectarii apei pluviale consta in prevenirea infiltratiilor in zidaria casei. Iata ce presupune colectarea apei de ploaie si in ce masura va poate reduce consumul.
Apa de ploaie se recolteaza de pe acoperisurile din tigla (arsa, de ciment sau tigla metalica). Nu se recolteaza apa de ploaie de pe acoperisurile din elemente bituminoase.
Sistemul de burlane al casei se continua cu conducte pana la rezervorul de stocare. Acest rezervor trebuie dotat cu un preaplin care sa deverseze un eventual surplus de apa la canal sau intr-un sant care se scurge direct in receptorii naturali (parau, rau, lac).
Cum se face instalatia pentru colectarea apei de ploaie?
Rezervoarele in care se colecteaza apa pluviala sunt de regula subterane. Exista rezervoare pentru apa de ploaie fabricate dim materiale plastice, special facute pentru a fi ingropate in pamant, cu capacitati pana la 100 de metri cubi. Alta optiune poate fi rezervorul din beton armat sau zidit din boltari din beton, care se captuseste cu folie de PVC sudabila (utilizata si la amenajarea iazurilor din gradina) sau cu placi sudate din polipropilena, ca la piscine.
Desigur, langa rezervor se poate amenaja o incapere care sa asigure spatiul necesar sistemelor de pompare si filtrare, in cazul in care nu se doreste montarea acestora in interiorul casei.
Rezervoarele de stocare exterioare supraterane sunt o solutie mai ieftina, cu conditia ca acestea sa fie opace iar apa sa fie pastrata bine inchisa la intuneric.
Colectarea apei de ploaie. Cata puteti stoca si cat va ajunge?
Pentru a face un calcul al disponibilului de apa se ia in considerare rata pluviala anuala din zona in care se afla casa. Spre exemplu, in zona Clujului rata pluviala medie este de cca. 650 de litri pe metru patrat anual. Prin urmare, de pe un acoperis de 200 de metri patrati putem asigura casa cu o cantitate de 130 de metri cubi anual (650 x 200 = 130.000 de litri). Am avea asadar asigurata o cantitate de apa de 10,83 metri cubi de apa lunar.
Daca apa se foloseste in casa rational si cu bun simt, aceasta cantitate lunara poate ajunge pentru 3 persoane. Daca se doreste o cantitate mai mare, se poate recolta si apa de pe copertine, terase acoperite, magazii etc.
Sursa: consumredus.ro
Sursa foto: Pinterest/ BuildDirect
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: