Buruienile din gradina de legume sau cea de flori sunt o problema pe toata perioada de vegetatie a plantelor. Mai ales vara, cand se formeaza si se coc legumele, nu trebuie sa lasati buruienile sa se dezvolte si sa consume apa si nutrientii destinate plantelor pe care le-ati pus. Va prezentam cateva sfaturi pentru combaterea buruienilor din gradina cu cat mai putin efort, prevenind raspandirea acestora.
1. Nu sapati mai mult decat este necesar
Atunci cand sapati gradina sa aerisiti radacinile si sa asigurati o absorbtie mai usoara a apei, este posibil sa imprastiati si semintele buruienilor si sa le ajutati sa prolifereze. Practic, intorcand pamantul prea des, le treziti din hibernare. Sapati doar atunci cand este necesar.
2. Combaterea buruienilor din gradina. Mulcirea
Aceasta este operatiunea prin care acoperiti solul cu un strat de materiale organice, precum rumegus, turba, frunze si/sau gunoi de grajd uscat. Mulcirea plantelor ajuta la prevenirea germinarii semintelor de buruieni, impiedicand astfel aparitia acestora. Un alt mare avantaj este ca imbogateste solul cu elemente naturale si ii imbunatateste structura. Este mult mai greu pentru buruieni sa se dezvolte intr-un sol sanatos, plin de materiale organice si compost.
3. Scoateti buruienile cu mana
Cel mai bine indepartati buruienile scotandu-le cu mana, cat mai repede dupa ce apar. Pentru acelea cu radacina pivotanta puteti folosi o unealta speciala. Nu uitati sa folositi mereu manusi de gradinarit. Plante precum urzicile sau branca ursului va pot provoca iritatii pe piele.
4. Combaterea buruienilor din gradina. Indepartati capsulele cu seminte
Daca aveti buruieni ajunse la maturitate, este obligatoriu sa le indepartati cu grija florile sau capsulele ce contine seminte, inainte de a se inmulti. Folositi foarfece pentru a taia varfurile buruienilor si apoi scoateti-le din pamant, cu tot cu radacina.
5. Nu le udati
Aveti grija sa udati doar legumele si florile, nu si buruienile. In gradina de legume, folositi un sistem de udare prin picurare pentru ca apa sa ajunga mai rapid la plantele dvs. Daca nu primesc apa, buruienile se vor usca treptat si nu se vor mai putea inmulti asa de rapid. Sunt insa specii cu radacini puterince, care ajung usor la apa care patrunde in sol.
6. Combaterea buruienilor din gradina. Alegeti plante acoperitoare
Pastrati solul acoperit pe cat de mult puteti, cu specii acoperitoare de flori si ierburi. Cimbrul este una dintre acestea. Este una dintre metodele naturale prin care puteti controla raspandirea buruienilor. In plus, plantele acoperitoare sunt in general usor de ingrijit si aduc mai multa culoare gradinii.
Consultati AICI si cateva sfaturi privind udarea legumelor din gradina.
Sursa: bakker.com
Sursa foto: rodalewellness.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: