Conacul boieresc din nordul Moldovei. Acesta este vechi de peste un secol și este considerat o adevărată bijuterie arhitectonică. Recent a fost scos la vânzare în județul Botoșani. Conacul dispune de o suprafață impresionantă de teren și o construcție monument istoric, dar prețul lui nu este atât de ridicat!
Conacul boieresc din nordul Moldovei
La granița cu Republica Moldova, în județul Botoșani, se află una dintre cele mai frumoase conace boierești de la începutul secolului XX.
Conacul, cu influențe ecletice franceze, a fost ridicat de familia boierească Alexandrescu, acum aproape 120 de ani. Când a fost construit, conacul era unul dintre cele mai apreciate.
Prețul cu care a fost scos la vânzare conacul de la Guranda
În prezent, construcția Alexandrescu este o adevărată bijuterie arhitectonică și a fost scos la vânzare de ultimii urmași ai familiei.
Conacu de la Guranda dispune și de un teren generos și se vinde pe piața imobiliară internațională cu 300.000 de euro.
„A contractat, în anul 1900, cu un arhitect italian construcţia conacului, finalizată în anul 1905, aducând meşteri cărămidari care au făcut cărămida la Iazul Iepărie, unde exista pământ bun pentru fabricarea acesteia. În acelaşi an, a clădit trei grajduri cu pod şi magazie, având o capacitate de peste 100 de capete fiecare, dintre care unul pentru boi, în lungime de 64 m, altul cu boxe pentru cai şi altul pentru vaci de lapte şi tineret de prăsilă.
Simultan, a mai construit un pavilion cu birouri pentru administraţie şi o droşcărie cu teascuri, zdrobitori, căzi şi butoaie pentru prelucrarea strugurilor şi păstrarea vinului”, preciza Elena Chiponcă, în lucrarea „Conacul Mihai Alexandrescu din Guranda”, din revista Luceafărul. După finalizarea lucrărilor conacul era impresionant.
Dotările din interior
În trecut, conacul avea 31 de camere, o suprafață verde de peste 16 hectare, cu livezi, zone de recreere și un parc superb. În plus, era un conac modern care beneficia de apă curentă, instalații sanitare și curent electric.
„Conacul era amplasat în mijlocul unei suprafeţe de 16,24 ha, fiind compus din parter, etaj şi mansardă şi cuprinzând 31 de camere. Avea apă curentă de la castelul de apă, care asigura o diferenţă de nivel corespunzătoare, construit pe atunci în Pădurea Cărpiniş, unde se află şi în prezent, la intrarea în pădure, lângă drumul care duce la Mănăstirea Guranda.
În incintă, existau o livadă cu pomi fructiferi, un parc dendrologic, o frumoasă fântână arteziană, instalații sanitare și de salubritate de ultimă generație, precum și o uzină pentru producerea curentului electric atât la conac, cât și la dependințe (grajduri, ateliere și pavilionul administrativ)”, mai adăuga Elena Chiponcă.
Mai are doar 23 de camere
În prezent, bijuteria arhitectonică mai are doar 23 de camere, 5 băi, pivnițe și dependințe pe o suprafață de peste 1300 de metri pătrați. Lângă conac se mai află și un lac impresionant întins pe două hectare.
Sursa foto: Cnpit Botoșani