Rosiile sunt folosite in numeroase feluri de mancare, iar in timpul iernii le gasim in magazine, insa departe de a avea gustul din sezon. Dat fiind si pretul piperat la care se gasesc in extra sezon, preferam sa folosim conservele de rosii decojite sau bulion. Insa putem sa pregatim conserve cu rosii delicioase la noi acasa, cu gustul intens pe care aceste legume il au in timpul verii. Va prezentam trei metode pentru conservarea rosiilor peste iarna pe care mai aveti timp sa le incercati.
Rosii organice fara conservanti
- 10 kg rosii organice
- 2 capatani mari de usturoi
- 100g busuioc proaspat
Se spala rosiile (se docojesc optional), se taie felii mari si se pun in borcanele sterilizate in prealabil. Se umplu borcanele fara sa se preseze prea tare, doar cat sa fie pline de continut si sa nu ramana bule de aier printre rosii. Deasupra, in fiecare borcan punem cate 2-3 catei de usturoi si cateva Frunze de busuioc proaspat.
Luam o cratita mare larga, pe fundul carea asezam un prosopel sau o carpa, asezam borcanele unele langa altele. Adaugam apa pana la nivelul capacelor si dam la fiert. Din momentul in care incepe apa sa fiarba, mai lasam 15-20 de minute, dupa care oprim focul. Acoperim cratita cu folie de aluminiu sau capac si lasam borcanele in apa fierbinte pana a doua zi. Scoatem borcanele, le stergem, le etichetam si le depozitam in camara.
Conservarea rosiilor peste iarna. Sos marinara
- 8 kg rosii
- 1 ceasca d
e ceapa to cata - 5 catei de
usturoi, tocati mar unt - 2 lingurit
e de ulei de masline - 1 lingura
de sare - 1/4 ceasca
busuioc p roaspat, t ocat fin - 1/4 ceasca
frunze de patrunjel , tocate f in - 3/4 ceasca
suc de la maie
Intr-o oala mare caliti in ulei ceapa, usturoiul si sarea, pana cand ceapa devine translucida. Apoi adaugati rosiile taiate si lasati-le sa firaba timp de 15-20 de minute, pana cand se inmoaie. Acum, folosind o sita fina sau cel mai indicat, o masina de tocat rosiile, se separa pulpa de coji si seminte. Odata ce sosul de tomate a fost separat, se pune inapoi in oala, unde se adauga busuiocul si patrunjelul. Se mai fierbe pana cand se reduce cu 1/3 pana la 1/2.
Atunci cand mai aveti aproximativ o jumatate de ora si sosul este redus cat trebuie, preparati o baie de apa clocotita. Puneti in fiecare borcan cate 3 linguri de suc de lamaie apoi sosul de rosii, inchideti-le bine si puneti-le la fiert inca 30 de minute in apa.
Vedeti AICI si reteta pentru Rosii uscate in ulei.
Surse: gustos.ro, desprecopii.com