Principalele avantaje ale consolidarii unei locuinte sunt reducerea substantiala a riscului seismic si cresterea duratei de viata a constructiei. In plus, o casa veche poate avea valoare istorica si arhitecturala deosebita, care este astfel conservata. Iata de ce merita si cum se realizeaza consolidarea unei case vechi.
Consolidarea unei case vechi: ce trebuie sa stim inainte de a incepe o astfel de lucrare
Lucrarile de consolidare difera de la o casa la alta, in functie de vechime, gradul de deteriorare si materialele din care a fost construita.
Cladirile mai vechi au in general structura de rezistenta realizata din zidarie portanta (zidaria este intarita cu „samburi” sau stalpisori, centuri si plansee din beton armat). In cazul acestor tipuri de constructii fortele gravitationale si seismice sunt preluate de peretii acesteia, astfel ca in timp pot sa apara diverse avarii, de la fisuri, crapaturi pana la strivirea peretilor de aceea este nevoie de o consolidare.
Cea mai frecventa rezolvare pentru astfel de probleme ar fi consolidarea peretelui avariat prin imbracarea acestuia intr-o camasa din beton armat pe una sau ambele fete.
In cazul unor cladiri cu importanta istorica aceasta metoda de consolidare nu este recomandata deoarece trebuie pastrata forma, dimensiunea si materialele folosite in constructia originala. O consolidare la o casa sau o cladire istorica presupune refacerea zidului crapat, injectarea fisurilor, introducerea de mortar in perete.
Inainte de a lua decizia de a consolida o casa veche, veti apela la specialisti pentru evaluarea constructiei si stabilirea celei mai bune solutii de consolidare. Pentru a putea demara lucrarile, trebuie sa obtineti o autorizatie de construire.
Principalele etape din procesul de consolidare a unei case
- Se va incepe cu indepartarea tencuielii vechi de pe pereti
- Caramizile degradate vor fi scoase si inclocuite cu unele noi
- Fisurile se vor astupa cu ciment
- Zonele in care se intervine vor fi curatate foarte bine
- Se armeaza peretii cu plase din sarma
- Se tencuieste cu beton
Consolidarea unei case vechi: avantaje
Orice lucrare de consolidare, indiferent de solutia tehnica adoptata, dar corect executata, prelungeste durata de viata a unei cladiri cu o perioada de minimum 50 de ani, dar care poate ajunge si la 100 de ani (in conditiile in care ulterior se aduc modificari care sa dezechilibreze schema structurala si nu au loc evenimente pertubatoare – seism major, incendiu, etc.).
In ceea ce priveste reducerea pericolului in fata cutremurului, aceasta poate varia intre 80% si 93%, in functie de mai multi factori (zona seismica in care se afla locuinta, starea ei, solutia tehnica de consolidare, etc.), potrivit specialistilor companiei Sika Romania, citati de imobiliare.ro
Consolidarea unei case vechi: costuri
In cazul consolidarii cu materiale compozite a unei structuri multietajate, grav avariate, costul unei asemenea interventii variaza intre 200 si 600 de euro pe metru patrat construit (fara modificarea arhitecturii initiale).
Folosind metoda clasica de consolidare (ce consta in mod uzual din suprabetonari), costurile ajung la 700-1.000 de euro pe metru patrat construit.
„Costul consolidarii cu materiale compozite a unei locuinte individuale este redus, interventia presupunand foarte putin deranj si o manopera mult mai ieftina, comparativ cu metoda traditionala, chiar daca pretul pe unitatea de produs poate fi uneori mai ridicat. Astfel, punand in balanta costurile totale (material si manopera) ale unei consolidari clasice si pe cele ale unei consolidari cu fibre de carbon sau de sticla, aplicarea tehnicilor moderne cu fibre este intotdeauna mai ieftina”, arata Teodor–Stefan Teodorescu, consultant tehnic in cadrul Sika Romania.
Surse: imobiliare.ro, constructii-renovari-consolidari-case.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: