Casele din lemn sunt privite mai degraba ca niste constructii de vacanta, destinate petrecerii timpului pe perioade scurte de timp, insa ele pot fi si locuinte permanente. In orice caz, o casuta din lemn, intr-un loc linistit, cu multa verdeata in jur este locul perfect pentru a-ti regasi echilibrul la finalul unei saptamani solicitante sau al unei perioade incarcate. Pline de farmec, cu un aer aparte si in comuniune perfecta cu natura, casutele din lemn pot fi construite in mai multe stiluri, iar costructia lor este mai putin laborioasa si costisitoare decat ati crede. Totusi, aveti de asigurat lemnului diverse tratamente pentru a rezista in bune conditii.
Avantajele unei case din lemn
Putine persoane sunt constiente de multitudinea de avantaje cu care vin la pachet casele din lemn:
- Costurile de constructie sunt mai mici cu circa 40% decat in cazul caselor din caramida – o casa din lemn de 70 de metri patrati are un pret aproximativ de 15.000 de euro, in care sunt incluse si finisajele.
- Se construiesc repede – in circa 1-3 luni (in functie de dimensiuni) este gata.
- Sunt flexibile, motiv pentru care sunt sigure in cazul unui cutremur.
- Vara sunt racoroase, iar iarna pastreaza bine caldura la interior.
- Pot fi construite pe terenuri variate.
- Ofera libertate mai mare in ceea ce priveste compartimentarea, deoarece sunt constructii usoare, ce nu au nevoie de foarte multi stalpi de sustinere la interior.
- Casele din lemn sunt mai sanatoase – riscul aparitiei igrasiei este mai mic, deoarece materialul este natural si permite ventilarea incaperii.
Cititi mai multe despre construirea unei case din lemn la acest link.
Tratarea lemnului
Fiind un material natural, ce sufera de pe urma intemperiilor, a schimbarilor de temperatura, dar si a trecerii timpului, lemnul necesita o tratare aparte. Totusi, casele din lemn pot rezista fara probleme cateva decenii, daca sunt tratate si daca se aplica substante menite sa le creasca durata de viata.
Iata ce tratamente se aplica in general lemnului de constructie:
- Hidrofugarea – tine departe umezeala si se poate face prin aplicarea uleiului de in
- Ignifugare – ajuta la protejarea constructiei impotriva incendiilor
- Tratament impotriva insectelor – il face de obicei producatorul prin incalzirea lemnului sau prin fierberea lui la abur
- Aseptizarea – se face impotriva ciupercilor si buretilor
- Tratarea lemnului cu grund – ajuta si la protejarea lui impotriva insectelor, cat si la intarirea lui.
- Lac pentru protectia lemnului – este vorba despre aplicarea solutiei transparente care coloreaza lemnul. Atentie, nu este vorba despre vopsea, deoarece fibra lemnului ramane vizibila.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: