Probabil este ultimul lucru la care va ganditi cand vine vorba despre reciclarea unor sticle din plastic. Le putem folosi in felurite moduri pentru a le gasi un nou rol in si pe langa casa noastra, dar utilizarea lor pe post de caramizi este o optiune greu de luat in calcul, daramite sa o si mai incerci. Iata insa ca site-ul american Instructables a facut o scurta lista cu pasii care trebuie urmati de cineva care vrea sa isi construiasca o casa din sticle reciclate. Iata mai multe detalii despre constructia unei case din PET-uri in cele ce urmeaza.
Acesta este doar un scurt ghid si este indicat sa aveti minime cunostinte de costructie sau, in caz contrar, un meserias care sa va asiste. Modelul ales de specialistii site-ului specializat in DIY este o casa ridicata in Honduras, in America Centrala, la constructia careia au fost folosite circa 8000 de sticle din plastic. Casa are o suprafata de 120 de metri patrati, mai mult decat suficient pentru orice familie, indiferent de numarul membrilor. Pentru a fi ecologica pana la capat, casei din imagine i-a fost apoi adaugat si un acoperis verde care, pe langa estetica superioara adusa, este si un foarte bun termo-izolator.
Constructia unei case din PET-uri – rezistenta timp de 300 de ani
Sticlele au fost umplute cu nisip fin care a fost tasat in interior apoi cu ajutorul unui bat astfel incat „caramizile” neconventionale sa fie cat mai rezistente. O astfel de sticla umpluta cu nisip rezista circa 300 de ani, spun specialistii. Dupa ce v-ati procurat destule „caramizi”, sapati o gaura cu o adancime de 60 de cm si diametru de cel putin 10 cm in care sa construiti stalpii de sustinere.
Pe fundul gropii turnati un strat de ciment in care sa fixati o bara de metal de care veti lega 10-11 sticle umplute cu nisip. Intre ele turnati fie ciment, fie resturi din alte materiale de constructie. Dupa ce ati umplut fundatia stalpilor de sustinere, continuati constructia stalpilor in jurul tijei metalice care trebuie sa urce pana la nivelul tavanului.
Peretii casei vor fi construiti pe o platforma din lut de 5 cm care va trasa si viitorul perimetru al locuintei. Asezati patru randuri din sticle din plastic legate intre ele pentru a forma baza rezistenta a peretilor dupa care construiti aranjand sticlele cu dopul spre exterior, folosind un liant, bineinteles, pentru a uni randurile. Construiti peretii unind stalpii de rezistenta si lasati apoi intreaga structura sa se usuce si sa se aseze inainte de a monta acoperisul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: