Criza generata de pandemia de coronavirus va produce schimbari importante la nivel global, dar si individual. Perioada prelungita de autoizolare ne-a aratat, printre altele, ca intreaga constructie a unei case ar trebui regandita.
Open space-ul nu ni se mai pare o idee asa grozava atunci cand lucram de acasa si avem nevoie de liniste pentru a ne concentra. Un mic birou langa living, de exemplu, ne-ar asigura intimitatea si linistea necesare ducerii la bun sfarsit a unui proiect pentru job.
Arhitectii din SUA atrag atentia ca, dupa ce va trece, criza COVID-19 va transforma modul in care vor fi concepute casele viitorului. Si vorbim aici de schimbari structurale.
„Bariere” mai clare intre interior si exterior
La ridicarea noilor imobile se va pune mai mult accentul pe holuri si antreuri, principalele „bariere” intre exterior si interior. Cel putin asta crede Melanie Turner, director de design la Pfau Long Architecture.
„Designul este cel care va dicta cum folosim acest spatiu pentru a ne depozita vietile noastre din afara, pentru a preveni contaminarea sanctuarelor interioare”, spune Turner. Trecand peste exprimarea metaforica, ea ne explica, pe scurt, cat de importante sunt holurile si antreurile.
Acestea sunt vazute atat ca spatii in care ne curatam de microbi, bacterii si virusi inainte de intra in living, cat si ca zone in care lasam stresul si energiile negativ acumulate pe parcursul unei zile.
Mai multe suprafete antimicrobiene
Pentru ca toate lumea a devenit foarte preocupata de curatenie si decontaminare, arhitectii iau in calcul incorporarea unor materiale antimicrobiene in constructia caselor. Adam Meshberg, fondatorul unei firme de arhitectura si design din Brooklyn, se gandeste la cupru si krion, un material compozit termorezistent.
Un alt expert in design, Joe Yacobellis, anticipeaza ca la mare cautare va fi un alt material compozit care are la baza hartia. Va fi folosit pentru fatade, pereti, blaturi de bucatarie si mobila. Este o alternativa la piatra si metal, explica Yacobellis.
Spatiul exterior, extrem de important
Trebuie sa ne putem misca in aer liber, iar criza COVID-19 ne-a invatat care sunt cele mai sigure locuri unde o putem face: curtile din fata sau din spatele casei. In aceste conditii, arhitecta Sybille Zimmermann este convinsa ca propietarii vor vrea terenuri cat mai mari si vor acorda o atentie deosebita gradinaritului.
La interior, ideea de open space va pierde teren. Oamenii isi vor dori din nou pereti care sa separe spatiul de locuit, prevad arhitectii.
Dormitoarele mari devin si mai mari
Suprafata dormitoarelor va creste si mai mult, pentru a face loc si unor spatii de lucru. Ca si alte zone ale casei, camerele in care, de obicei, dormim trebuie sa devina ceva mai flexibile.
„Imaginati-ve ca trebuie sa stati in carantina timp de doua saptamani, in dormitor. Veti vrea doua lucururi”, spune Sybille Zimmermann. Primul este o baie in imediata apropiere si al doilea – un birou cu spatiu pentru laptop.
Pe de alta parte, bucatariile vor deveni tot mai importante. Pentru ca majoritatea restaurantelor raman inchise, vom petrece tot mai mult timp preparandu-ne singuri mancarea.
Case mai sanatoase
Tot mai multe case vor fi dotate cu sisteme si aplicatii inteligente care sa evalueze calitatea aerului si a apei. Nici intensitatea luminii nu va fi neglijata, anticipeaza specialistii.
In plus, tehnologia touchless nu va mai fi un lux. Ne vom volosi tot mai des vocea pentru a porni cuptorul, televizorul si a aprinde lumina. Atingerea anumitor suprafete va fi complet eliminata, pentru a evita contaminarea.
Sursa: apartmenttherapy.com
Cititi si: Cum ne protejam casa de coronavirus
Cititi si: Dezinfectarea suprafetelor din casa. Marea greseala pe care o facem