In teorie, in anul 2020 toate gospodariile ar trebui sa fie conectate la apa curenta. Din pacate, acest lucru nu este pe lista de realitati, ceea ce ne obliga sa gasim alternative.
Cea mai buna alternativa este saparea unei fantani si alimentarea cu apa prin intermediul unei cismele sau prin intermediul unui hidrofor.
Saparea unei fantani poate sa fie o solutie optima chiar si pentru cei care sunt deja conectati la reteaua publica de apa, din mai multe motive:
1. Costurile de exploatare a apei sunt inexistente. In cazul folosirii unui hidrofor sau a unei pompe vor exista costuri generate de consumul de curent electric, insa acestea sunt minime;
2. Apa este netratata si poate fi mult mai sanatoasa decat apa de la reteaua publica. Este adevarat ca in panza freatica pot exista diversi poluanti. Tocmai de aceea, dupa saparea fantanii este bine sa fie facute o serie de analize de laborator.
3. Sursa de apa este una continua. Daca in cazul alimentarii cu apa de la retea exista riscul intreruperilor, in cazul fantanii, singura intrerupere poate sa intervina in momentul in care panza freatica dispare;
4. Indirect, fantana protejeaza mediul. Daca alegi sa bei apa din propria fantana, contribui la eliminarea nevoii de imbuteliare a apei in plastic.
5. O fantana poate sa fie o sursa pentru elemente estetice in gradina. Amenajarea gradinii poate sa beneficieze de mai multe optiuni in momentul in care exista o sursa de apa subterana. Se poate opta pentru o fantana arteziana care sa creeze o atmosfera colorata și racoroasa sau se poate jongla cu aspectul fantanii, care poate deveni o piesa centrala in tabloul gradinii.
Cum se sapa o fantana?
Cel mai bine este sa se apeleze la o firma care se ocupa de foraje. Aceasta poate sa determine care este cel mai bun loc pentru saparea putului, sa determine adâncimea acestuia și sa stabileasca volumul de munca si costul proiectului.
Pentru a sapa o fantana este nevoie de autorizatii specifice, in urma unor cereri tip si a depunerii diverselor acte: extras de carte functiara, certificat de urbanism, studii hidrogeologice, documentatie tehnica, etc.
Pasul cel mai dificil in saparea fantanii este realizarea sapaturii propriuzise. De multe ori, adancimea poate sa ajunga la cateva zeci de metri, ceea ce necesita macarale, trolii, elevatoare si diverse alte utilaje complexe. Odata sapata insa, fantana poate sa deserveasca intreaga familie si se poate transforma in punctul central al gospodariei.
Daca ai deja o fantana si iti doresti ca aceasta sa fie foarte atractiva, pe gradinaideala.ro poti gasi o seri ede cismele si fantani arteziene atractive, care se pot integra de minune in stilul casei tale.