O terasa in aer liber este mereu un rasfat, spatiul ideal pentru relaxare si socializare cu familia sau prietenii in serile racoroase de vara. Atunci cand ii adaugam insa si o pergola, suprafata de ciment capata brusc o alura mult mai atragatoare, capatand utilitate suplimentara. O pergola pe care se catara vita de vie sau careia sa ii atasam perdele pe lateral devine epicentrul vietii de familie. Mai jos va prezentam pasii necesari in constructia unei pergole.
Primul pas este stabilirea locului unde veti ridica pergola si masuratorile necesare. Am ales un proiect in care pergola are doar doi stalpi de sustinere, restul constructiei sprjinindu-se pe streasina casei. Stabiliti cele doua puncte de fixare a stalpilor de sustinere pe terasa si apoi masurati si identificati echivalentul lor de la nivelul streasinii. Aici va fi atasata o stinghie din lemn care va fi scandura de sustinere a acoperisului pergolei.
In stinghia paralela cu streasina faceti trei crestaturi in care vor fi fixate cele trei grinzi care vor cadea perpendicular pe streasina si pe care vor fi fixate transversal celelalte scanduri ale acoperisului pergolei. Dupa ce ati stabilit locul in care vor fi amplasati cei doi stalpi de sustinere, dati cate o gaura in cimentul terasei pentru a fixa profilele metalice care vor tintui stalpii in ciment. Fixati stalpii in cele doua baze metalice, de preferat fara ca lemnul sa coboare pana la nivelul terasei pentru a preveni putrezirea in timp.
Dupa ce stalpii de sustinere au fost fixati in ciment, asezati grinzile care ii unesc la nivelul superior, paralele cu streasina casei. Pasul urmator este instalarea celor trei grinzi care cad perpendicular pe streasina casei, celalalt punct de sprijin al pergolei. Cele trei grinzi vor sustine celelalte scanduri care vor forma acoperisul pergolei.
Din nou imbinarile celor trei grinzi cu stinghia de lemn atasata strasinii se fac prin decuparea lemnului. Scandurile care vor forma acoperisul pergolei vor fi si ele atasate in scobiturile atent masurate si taiate in cele trei grinzi astfel inncat sa nu mai fiti nevoiti sa folositi alte elemente de fixare, precum cuie sau suruburi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: