O bucata de teren care iti prisoseste poate oricand deveni utila prin constructia unei sere pentru legume. In gradinaritul urban, un curent care continua sa castige teren este cultivarea in propria gradina de fructe si legume pe care sa le pui apoi pe masa, asa-numitul concept de „foodscaping”. Desi pare o munca laborioasa, ridicarea unui solar poate fi lesne realizata prin urmarea catorva pasi.
Site-ul Growtheplanet.com ne arata pas cu pas cum sa atingem acest obiectiv. Mai intai, trebuie sa ne decidem ce tip de sera preferam in gradina noastra: una de sine statatoare, cu schelet propriu, sau una care sa se sustina fizic de peretele unei cladiri. O alta alegere este alegerea sursei de caldura – fie va asigurati o sursa artificiala de caldura, o optiune mai scumpa, fie mizati doar pe energia solara, cea mai la indemana varianta in cazul celor care cultiva legume din pura pasiune.
In egala masura, pozitia serei este foarte importanta, ideal fiind, in cazul in care alegeti a doua varianta de mai sus, ca ea sa fie mai tot timpul zilei in bataia directa a soarelui. Pe de alta parte, asigurati-va ca temperatura din interiorul solarului nu creste prea mult pentru a dauna plantelor cultivate.
Urmatorul pas in constructia unei sere pentru legume este calcularea suprafetei solarului. Astfel, trebuie sa tineti cont de faptul ca, daca spatiul este prea mic, vara va fi mult prea cald, iar iarna, in schimb, prea frig, pentru ca energia calorica acumulata in spatii mici se pierde mai usor. La acest capitol trebuie sa luati in calcul si spatiul pentru aleea centrala, care imparte in doua sectoarele cultivate si care va asigura accesul printre rasaduri.
O atentie deosebita trebuie acordata si materialelor structurii de rezistenta. Printre optiuni se numara lemnul – cel mai la indemana, dar care necesita in timp mentenanta, plasticul, practic, dar inestetic, fierul, foarte rezistent, dar greu, otelul sau aluminiul, poate optiunile ideale, dar asta numai daca va tine si buzunarul.
Pentru pereti si acoperisul solarului aveti doar doua optiuni: sticla, mai grea si mai costisitoare, dar fragila, si plexiglasul, usor de intretinut si cu bun rol de termoizolant. Totusi, daca construiti o sera intr-un climat marcat de vanturi si ninsori puternice, atunci trebuie sa aveti in vedere o structura rezistenta, indiferent ca vorbim de schelet sau de acoperis.
In constructia unei sere pentru legume este recomandat sa tineti cont si de importanta ventilatiei, fie ca vorbim de reducerea temperaturii prea ridicate in interior, fie ca vrem sa reglam umiditatea din solar. Asigurati-va ca planul serei contine si astfel de ferestre cu rol in ventilatie. Cat priveste irigatia din solar, aceasta poate fi asigurata prin plasarea unor recipiente voluminoase in interior. In acest fel, puteti sa va asigurati ca apa este mereu la temperatura din interiorul solarului.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: