Structura de rezistenta a acoperisului, cea care sustine invelitoarea din tigla sau alt material, care este la vedere, poarta denumirea de sarpanta. Aceasta poate fi din lemn, din beton cu lemn sau din metal. Pentru cladirile de locuit individuale, chiar si pentru blocuri, se folosesc sarpantele din lemn. Iata asadar ce presupune constructia unui acoperis din lemn.
Partile componente ale sarpantei
- pop – stalp din lemn
- pana – grinda intermediara din lemn
- cosoroaba – grinda din lemn la marginea acoperisului, de regula reazema pe centuri din beton armat, de care se si ancoreaza.
- capriorul – element din lemn asezat in plan inclinat; reazema pe pane si cosoroabe; peste el se monteaza astereala si invelitoarea.
- astereala – este scandură care se pune peste capriori si peste care se pune folia anticondens, apoi sipcile si tabla sau tigla.
Construirea unui acoperis din lemn
Scheletul se proiecteaza, de regula, din lemn uscat, de calitate. Aveti grija ca lemnul sa nu aiba urme de mucegai sau de putrezire.
La baza acoperisului se afla in general beton. De acesta trebuie prinsi popii, cu ajutorul talpilor.
Dupa ce au fost fixate penele, se vor prinde popii, de elementele de fixare. Se va construi coama acoperisului, apoi se vor fixa capriorii, pentru un plus de stabilitate si rezistenta.
Pasul urmator va fi sa achizitionati materialele pentru invelitoare si sa incepeti lucrul. Trebuie sa stiti ca aveti o gama variata de invelitori din care sa alegeti:
- din tabla plana dublu fatuita – are o durata de viata de 40-50 de ani si este foarte usoara (aprox. 5 kg/mp), insa nu izoleaza foarte bine fonic si termic;
- din tigla. Tigla ceramica este cea mai rezistenta (80-100 de ani), are o izolare fonica si termica excelente, arata foarte bine, insa este foarte grea (aprox.40kg/mp) si este dificil de montat. Tigla de beton are si ea o rezistenta foarte mare in timp (80-100 de ani), insa este mai grea decat titgla de ceramica (aprox.46 kg/mp). Tigla metalica din panouri mari sau mici este o alta optiune; este foarte usoara (5-7kg/mp);
- din sindrila bituminoasa – are o durata de viata de 30-40 de ani; izoleaza foarte bine fonic si termic, are o greutate de aprox. 9kg/mp;
- din placi de ardezie – confectionate din cenusa vulcanica sau din lut. Nu se degradeaza si are calitati estetice, dar si de izolatie;
- din placi de policarbonat samd.
In cazul in care veti opta pentru un material greu pentru invelitoare, veti fi sfatuit sa alegeti o panta a versantilor acoperisului mai mare decat in cazul unei invelitori usoare.
Surse: construieste.info, acoperisulcasei.ro
Sursa foto: acoperisulcasei.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: