Pentru cei care vor sa imbine utilul cu placutul, un cuptor de pizza amplasat in gradina este un bun catalizator al vietii de familiei si nu numai. Constructia nu este nici usor, dar foarte greu de realizat, dar ofera satisfactia unui accesoriu util, mai ales pentru cei are traiesc nostalgia cuptoarelor din lut de la tara si a placintelor si turtelor gustoase coapte in ele.
Va prezentam mai jos cateva informatii despre constructia unui cuptor de pizza, un nou epicentru al activitatilor de socializare in gradina.
Constructia unui cuptor de pizza: primii pasi
Am ales pentru acest proiect un cuptor traditional construit preponderent din lut. Pentru inceput, alegeti cu grija locul unde veti construi cuptorul. Este indicat sa fie unul cu ceva spatiu in jurul sau pentru a depozita lemne si a va putea misca cu usurinta. Primul pas in proiectul nostru este constructia soclului sau baza cuptorului. Poate fi construit din lemn sau caramida de orice tip si chiar piatra de rau. Sapati o fundatie de circa 30 de cm adancime care sa ia forma bazei.
In exemplul nostru, preluat de pe site-ul britanic Deliciousmagazine.co.uk, soclul de 1,2×1,2 metri a fost construit din traverse solide de lemn. In interior a fost adaugat un strat de prundis, apoi unul de nisip peste care s-au asezat sticle al caror rol este de a radia inapoi in sus caldura degajata de plita cuptorului. Aceasta va fi construita din caramizi, asa cum se vede si in imaginea de mai jos.
Constructia unui cuptor de pizza: realizarea cupolei
Urmatorul pas este construirea cuptorului propriu-zis. In exemplul nostru, cupola a fost construita din nisip umed, acoperit la final cu ziare pentru a impedica uscarea rapida. Ridicati cupola ca si acum ati construi un castel de nisip la malul marii, avand grija sa ii dati o forma rotunda. Daca faceti soclul din lemn, atunci aveti grija ca structura din nisip sa nu deplaseasca perimetrul plitei din caramida, asa cum vedem mai jos.
Dupa ce ati terminat cupola, acoperiti-o cu ziare umede si incepeti sa o imbracati treptat in straturi de circa 7-10 centimetri de lut amestecat cu nisip. Nivelati la final exteriorul pentru un aspect uniform si placut privirii. Lasati lutul sa se usuce timp de cel putin patru ore, in functie de temperatura de afara, dupa care decupati gura cuptorului folosind un cutit de bucatarie. Gura ar trebui sa fie suficient de mare cat sa va permita manevrarea unei palete pentru pizza, dar sa si mentina in acelasi caldura in interior. Dupa ce ati trasat gura, incepeti sa scoateti si nisipul din interior, actionand cu grija si razuind cu atentie pana ce cuptorul capata forma finala.
Lasati structura sa se usuce si in dimineata urmatoare aprindeti un foc mic in interior pentru a-i intari peretii. La final, incadrati gura cuptorului in caramizi pentru un aspect placut si lasati o gaura acolo unde cupola se imbina cu arcul din caramizi pentru evacuarea fumului. Puteti folosi un horn scurt sau puteti lasa gaura propriu-zisa, imbracata in lut.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: