Daca spatiul din jurul casei va permite, atunci nu ezitati sa ridicati un mic loc de joaca pentru copii. Le va stimula imaginatia si creativitatea, tinandu-i deopotriva ocupati cat timp soarbeti din cafea pe terasa. Puteti alege dintre o sumedenie de proiecte in functie si de varsta copiilor, dar noi ne-am oprit asupra unuia standard, cu leagane, topogan si spatii de catarat, preluat de pe site-ul Howtospecialist.com. Este un proiect simplu, usor de pus in practica in decurs de o zi, asa ca rezervati-i o sambata pentru a lucra in liniste. Mai jos cateva detalii tehnice despre constructia unui mic loc de joaca pentru copii.
Primul pas este constructia platformei de unde va porni topoganul. Cadrul acesteia este dat de sase stalpi din lemn, doi cu inaltimea de 2,4 metri, trei, mai mari, de 2,8 metri, si un stalp de 1,2 metri, cel din plan exterior, conform schitei utilizate. Cei cinci stalpi inalti sunt uniti, grupati doi cu trei, de o scandura in partea superioara in scop strict estetic. Puteti sa ingropati stalpii in pamant circa 5 centimetri, desi nu este obligatoriu, cadrul si restul angrenajului fiind foarte stabile. Baza platformei are latura de 1,5 metri.
Dupa ce atasati cele patru scanduri de la baza cadrului, pe acelasi format adaugati scandurile care vor constitui elementul de suport al platformei propriu-zise. Pe langa cele patru scanduri care imita baza, este nevoie si de o a cincea, care va lega stalpul de sustinere de 1,2 metri de cel din mijloc din randul din dreapta, unde se afla stalpii de 2,8 metri. Construiti acum platforma orizontala, aici cu o lungime de 1,6 metri. Dimensiunile pot fi ajustate in functie de spatiu, varsta copiilor si, bineinteles, materialele pe care le aveti la dispozitie.
Completati platforma cu elementele de sustinere laterale, asa cum sunt ele prezentate in schita. Construiti scara din stanga lateral, intre stalpul de 1,2 metri si cel din colt pe unde un copil mic poate urca pe platforma. De jur imprejur, cu exceptia spatiului liber din capul scaritei amintite, se acopera cu scanduri care vor forma balustrada, in cazul nostru cu o lungime de 90 de centimetri. Acoperiti platforma cu o bucata de placaj (un pas optional).
Scara laterala, conectata la platforma cu o barna transversala de care vor fi atasate leaganele, are aceeasi inaltime de 2,8 metri cu cei trei stalpi mentionati la inceput. De data aceasta, este indicat sa fixati bine in pamant scara, eventual in gropi acoperite apoi cu ciment la baza, din cauza miscarii leaganelor. Masurati astfel incat scara, dupa ce este ingropata, sa fie la aceeasi inaltime cu platforma. Expertul nostru a alternat treptele subtiri cu doua scanduri mai groase pentru a da stabilitate scarii care va fi supusa in mod sigur la grele incercari. Barna transversala este prinsa de stalpul din mijloc din grupul celor trei stalpi laterali ai platformei de 2,8 metri si fixat cu elemente suplimentare de sustinere de o parte si de alta.
Locul de joaca este gata, insa, inainte de a-i face inaugurarea, asigurati-va ca toate suruburile sunt bine ascunse si orice muchie taioasa a barnelor si scandurilor este slefuita pentru a evita eventuale accidente. Vopsiti la final pentru a proteja lemnul si a-i da locului un aspect mai vioi.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: