Daca aveti in preajma casei o gradina si vreti in egala masura sa va extindeti preocuparile din timpul liber, atunci un stup este o optiune de luat in seama. Este usor de construit si veti culege la propriu roadele sanatoase ale acestei activitati care va ajuta, in plus, sa va mutati gandurile de la activitatile banale si stresul de peste zi. Pentru a exemplifica constructia unui stup pe pasi, am ales un proiect cu totul original, preluat de pe site-ul Instructables.com Pornim, de asemenea, de la premisa ca apicultura nu este straina de voi, astfel ca nu vom insista asupra altor aspecte conexe.
Proiectul este original prin forma finala a stupului, diferita de cea clasica pe care o stim cu totii, dar si din perspectiva materialelor folosite. Pentru a construi stupul, meseriasul din exemplul nostru a folosit un butoi din plastic de 200 de litri. Primul pas facut este taierea in jumatate, de sus in jos, a butoiului, asa cum se vede si in imaginile de mai jos. Indepartati apoi buza din partea superioara a jumatatii pe care o veti folosi cu burta in jos, ca si cum ati depozita apa in ea. De asemenea, decupati o nisa pe burta jumatatii de butoi pe care albinele o vor folosi pentru acces in interior. Frecati apoi partea interioara cu ceara de albine pentru a indeparta eventuale mirosuri ramase si pentru a momi mai usor albinele.
Urmatorul pas este construirea cadrului din lemn din jurul recipientului si a picioarelor pe care se va fixa acesta. Mesteriti mai intai cadrul din lemn care se muleaza pe marginile jumatatii de butoi si pe care il atasati usor folosind suruburi. Fixati apoi picioarele folosind tot suruburi, atasandu-le atat de cadrul din lemn cat si de bucata de plastic.
In continuare, luati mai multe bucati inguste de scandura care vor fi practic ramele pe care albinele isi vor depune fagurii de miere. Scandurile se vor sprijini pe cadrul din lemn al recipientului si vor avea in partea inferioara (cea din interior) atasata o alta bugata de lemn care va ajuta albinele sa isi fixeze fagurii. Frecati si aceste scanduri pe interior cu ceara de albine. In final nu trebuie decat sa construiti capacul din tabla, fixat si el pe un cadru din lemn pentru o mai buna manevrabilitate. Fixati capacul folosind o coarda elastica, asa cum se vede in imaginile de mai jos, pentru a nu fi luat de o rafala de vant.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: