Pentru ca se apropie sezonul indestularii, ne vom pregati din timp cu o afumatoare din caramida, acea mica fortareata de unde vor iesi bucate care, la pachet cu o cana de vin si un paharel de tuica, tin departe frigul iernii. Pentru cei care au crescut la tara sau macar si-au petrecut vacantele acolo, afumatoarea, oricat de rudimentar ar fi construita, este o prezenta obligatorie in ritualul culinar de iarna. Si ca sa trecem direct la fapte, mai jos va prezentam cateva detalii despre construirea unei afumatori din caramida, un proces pe cat de simplu, pe atat de satisfacator in plan practic.
Proiectul ales de noi este unul construit integral din caramida BCA si a fost gasit pe un forum dedicat pasionatilor de carne afumata. Da, exista asa ceva, pentru ca si amatorii de astfel de mancaruri sunt foarte multi. Constructia poarta semnatura unui oarecare Nick, din Texas, si este, dupa cum se vede usor de pus in practica.
Mesterul a folosit caramida tip boltar cu care a construit cei patru pereti ai afumatoarei incepand direct de la suprafata pamantului, fara nicio fundatie. Din imaginile atasate forumului se vede ca peretii sunt formati din caramizi suprapuse, fara niciun liant intre ele. Practic este o afumatoare de sezon, dupa care este dezmembrata si adapostita intr-un garaj sau intr-un sopron pana cand este din nou nevoie de ea. O alegere motivata, cel mai probabil, de lipsa de spatiu.
In partea frontala, unde se afla focarul, mesterul a construit un canal de dirijare a fumului folosind doua randuri de caramizi peste care se suprapun trei caramizi asezate una langa alta peste cele doua randuri de jos. In capatul respectivului canal se afla o deschizatura in peretii afumatoarei (practic un boltar asezat cu deschiderile in lateral) pentru unde patrunde fumul in interior. Peste structura a fost asezat un acoperis din scanduri. Simplu si eficient!
In celelalte imagini avem o afumatoare ridicata din lemn, caramizi BCA si caramizi clasice. Este un proiect mai ambitios, dar si cu o estetica sporita. Baza afumatoarei este din BCA, focarul din caramida plina, cele doua parti fiind unite de un tub prin care se strecoara fumul. Tubul este mascat de o stiva de lemne asezata sub streasina afumatoarei.
Surse: Smokingmeatforums.com, Goodshomedesign.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: