Caramida a avut mereu acel aspect deosebit, atragator si cald care i-a conferit un loc aparte in randul materialelor de constructie. Constructiile din caramida par mai vii, designul capata dintr-o data dinamism si culoare si formele par mai prietenoase. Din acest motiv este pacat sa aruncati caramizi vechi si sa nu incercati sa le dati viata altcumva. De exemplu, o alee din caramida care va serpui prin gradina voastra fara a ramane neobservata. Mai jos va prezentam cateva sfaturi practice pentru construirea unei alei din caramida, preluate de pe site-ul Thisoldhouse.com.
Primul pas pe care trebuie sa il faceti este excavarea solului pe latimea dorita la care sa adaugati cativa centimetri in plus. Sapati pana cand stratul de pamant isi schimba culoarea, asa cum se vede in imaginea de mai jos. Turnati apoi un strat de prundis amestecat cu nisip de-a lungul spatiului excavat si stropiti cu apa pentru stabilizarea stratului. Presati prundisul pana cand stratul devine unul ferm si stabil. Adaugati prundis acolo unde stratul este neuniform, dar tineti cont ca distanta pana la nivelul solului sa nu depaseasca 10 centimetri.
Urmatorul pas este asezarea scandurilor de-a lungul spatiului excavat care vor fixa pe lateral caramizile. Scandurile vor fi asezate pe muchie peste stratul batatorit de prundis. Daca tot am vorbit de scanduri, folositi o scandura putin mai lunga decat latimea aleii pe care o veti construi pentru a nivela nisipul pe care il veti turna ulterior. Crestati-o pe margini astfel incat sa poata rula pe scandurile laterale ale aleii si va ajute la procesul de nivelare a stratului de nisip. Marginea crestata ar trebui sa fie de aceeasi inaltime cu o caramida asezata in plan.
Dupa ce ati turnat si tasat nisipul, asezati primul strat de caramizi pe lateral, de-a lungul scandurilor de delimitare a aleii. Acest strat va fi format din caramizi asezate pe muchie, ingropate in nisip pana se aliniaza cu scandurile de marcaj. Portiunea ramasa in afara ar trebui sa aiba inaltimea unei caramizi asezata in plan. Asezati apoi restul caramizilor urmand tiparul prezentat in imaginile de mai jos. Turnati apoi nisip pentru a acoperi spatiile libere dintre caramizi folosind o matura. Udati la final pentru a fixa nisipul in crapaturi, repetand procedeul dupa o saptamana pentru a va asigura ca toate caramizile sunt bine fixate.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: