Atat de utile pe langa casa, un garaj, o magazie sau o bucatarie de vara sunt constructii denumite generic anexe gospodaresti, pe care nu le poti ridica legal decat cu o autorizatie de construire. Obtinerea acesteia presupune la randul ei obtinerea altor avize si acorduri, in functie de tipul constructiei. Iata ce acte trebuie sa obtii pentru construirea unei anexe gospodaresti si care sunt procedurile de acordare.
Ca si pentru modificarile facute in casa sau in apartament, pentru construirea unei anexe gospodaresti, proprietarul trebuie sa obtina de la primarie certificatul de urbanism, pe baza caruia va intocmi proiectul pentru obtinerea autorizatiei de construire, potrivit Legii 50/1991.
Construirea unei anexe fara autorizatie se pedepseste cu amenda intre 1.000 si 10.000 de lei.
Construirea unei anexe gospodaresti. Certificatul de urbanism
Certificatul de urbanism este actul de informare prin care adminsitratia publica locala face cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabileste cerintele urbanistice pentru noula lucrare de constructie.
Astfel, certificatul de urbanism stabileste o serie de limite in interiorul carora se poate construi, precum si lista cuprinzand avizele si acordurile legale necesare in vederea autorizarii. Certificatul de urbanism nu confera dreptul de a executa lucrarea dorita.
Actele necesare obtinerii certificatului de urbanism pentru construirea unei anexe gospodaresti sunt urmatoarele:
- copie act proprietate;
- chitanta taxa;
- două planuri cadastrale scara 1/500;
- două planuri cadastrale scara 1/2000
- extras de Carte Funciara cu valabilitate de max 30 zile inainte de data depunerii dosarului
- copie dupa C.I. proprietar / C.U.I. firma (daca e persoana juridica)
- memoriu tehnic in care exista o descriere a ceea ce se solicita
Taxa pentru obtinerea unui certificat de urbanism pentru construirea unei anexe gospodaresti este de 4 – 5 lei, potrivit Codului fiscal. Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zona rurala este la jumatate.
Certificatul de urbanism este valabil intre 6 şi 24 de luni de la data emiterii, termen in care solicitantul trebuie sa pregateasca toata documentatia necesara obtinerii autorizatiei de construire si sa o depuna la primarie alaturi de certificatul valabil.
Nota. Daca apar modificari de planuri si doriti sa incepeti lucrarile mai tarziu, trebuie sa stiti acest detaliu: certificatul de urbanism se poate prelungi o singura data cu 1 an de zile.
Construirea unei anexe gospodaresti. Proiect tehnic
Ca orice lucrare de constructie, si construirea unei anexe gospodaresti trebuie sa se faca dupa un proiect, intocmit de arhitect (pentru partea de arhitectura) si de ingineri constructori si de instalatii (pentru partile de inginerie in domeniile specifice). Proiectul va fi intosmit in functie de cerintele urbanistice specifice amplasamentului, stabilite prin certificatul de urbanism.
Construirea unei anexe gospodaresti. Avize
Construirea unei anexe gospodaresti. Autorizatia de construire
Pentru obtinerea autorizatiei de construire, se depun la primarie urmatoarele act:
- Cerere tip de eliberare a autorizatiei de construire
- Certificatul de urbanism
- Copie dupa actul de proprietate asupra terenului si constructiei existente
- Proiectul de autorizare extras din proiectul tehnic
- Avizele si acordurile legale necesare
- Dovada achitarii taxei legale pentru emiterea autorizatiei
Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza documentatiei depuse la administratia publica locala.
Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.
Incel mult 12 luni de la data emiterii autorizatiei, olicitantul este obligat sa inceapa lucrarile. Neinceperea lucrarilor ori nefinalizarea acestora in termenele stabilite conduce la pierderea valabilitatii autorizatiei, fiind necesara emiterea unei noi autorizatii de construire.
Codul fiscal prevede, de asemenea, o taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizatii de construire, care va fi egala cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizatiei initiale.
Surse: avocatnet.ro, legestart.ro, ziarulprofit.ro, anaf.ro
Sursa foto: olx.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: