Interioarele au fost mereu spatii in care am experimentat vizual mai mult decat ne permite exteriorul, personalizandu-le in functie de gusturile noastre. Printre artificiile de design interior se numara si arcadele care, oricat de clasice ar parea la prima vedere, au rolul de a domoli muchiile ascutite si a face un interior mai prietenos, mai deschis. In cele ce urmeaza va oferim cateva detalii tehnice despre construirea unei arcade din rigips care sa aduca un plus de forma interioarelor.
O arcada in golul unei usi se construieste cu urmatoarele materiale: profile speciale rigips UD, dibluri, holsuruburi si placa de rigips de 9,5 mm. Primul pas este fixarea profilelor metalice in cadrul superior al usii, de o parte si de alta, acestea sustinand ulterior arcada din rigips, asa cum se vede in imaginile de mai jos.
Dupa ce ati fixat in dibluri cadrul pe pereti, urmatorul pas este trasarea arcadei pe placa de rigips in functie de masuratorile specifice spatiului unde construiti. Daca latimea o stiti deja, stabiliti si inaltimea arcadei si, folosindu-va de o sfoara cu un creion la capat, trasati pe placa de rigips conturul, fixand capatul liber al sfoarei la jumatatea bazei arcadei. Sfoara are lungimea egala cu amplitudinea sau adancimea arcadei. Taiati apoi cu un cutter sau cu un fierstrau electric de-a lungul liniei, o etapa care necesita multa atentie, data fiind fragilitatea rigipsului. Este indicat sa lasati o distanta de cel putin cativa centimetri in partea superioara a arcadei dupa taiere astfel incat sa nu se rupa usor la fixarea ulterioara in cadrul usii.
Dupa ce ati modelat placa, fixati-o cu holsuruburi peste cadrul metalic. Luati un nou profil metalic si taiati-l cu o foarfeca de tabla din 6 in 6 centimetri, fixandu-l apoi peste arcada din rigips, in partea inferioara a acesteia. Acest profil metalic nervurat va servi drept suport pentru placa de rigips care va inchide la final arcada. Aceasta va avea latimea arcadei si va fi taiata cu cutterul din 6 in 6 centimetri numai pe o parte pentru a fi mai flexibila. Se fixeaza si ea in holsuruburi. Montati apoi profile de colt din plastic, iar la final se aplica un strat de glet de ipsos, se slefuieste si se vopseste.
Surse: Howtospecialist.com, Laconstructii.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: