Daca vreti sa cresteti iepuri, cel mai simplu si economic le puteti asigura conditii optime facandu-le o cusca cu adapost din scanduri si o parte din plasa metalica pentru ca animalele sa poata sta la aer, avand ceva libertate de miscare. Iata ce trebuie sa aveti in vedere la construirea unei custi pentru iepuri.
In primul rand, trebuie sa va hotarati ce tip de cusca vreti sa faceti. O solutie este cusca dintr-un compartiment, din scanduri si cu plasa in fata.
Construirea unei custi pentru iepuri: ce modele putem face
Se poate face si o cusca pe doua niveluri, avand la sol o parte imprejmuita cu plasa si adapostul deasupra, de unde iepurii pot cobori, sau un cotet cu voliera.
Stabiliti apoi dimensiunile in functie de modelul ales, cati iepuri vreti sa cresteti intr-o cusca si spatiul pe care il aveti la dispozitie.
Construirea unei custi pentru iepuri. Cateva reguli
Pentru adapost, se recomanda folosirea scandurii cu grosimea de un tol, adica 2,54 cm.
Cusca dintr-un compartiment este bine sa o inaltati cu picioare de 10 – 15 cm, ca sa nu stea in apa cand ploua.
Daca este din doua compartimente si pe langa adapost exista o imprejmuire unde iepurele poate sta pe iarba, este recomandat sa puneti o plasa rezistenta pe sub pamant, la o adancime de circa 20 cm, pentru ca iepurele sa nu poata scapa sapand in pamant.
Este indicat sa montati tavite sertar la podeaua custii, pentru curatarea mai usoara a dejectiilor.
Acoperisul il puteti face dintr-o bucata de placaj de 12 sau 18 mm, care trebuie sa iasa in afara cel putin 5 cm de jur imprejur si 10 cm in partea din fata. Puteti acoperi placajul cu un strat bitumat autoadeziv, pentru a il face impermeabil.
Construirea unei custi pentru iepuri. Ce punem inauntru
Culcusul iepurilor se face dintr-un strat de talas, peste care se pune un strat de paie. Cele de secara sau orz absorb mai bune absorbante decat cele de grau. Iepurii rontaie paiele, asa ca trebuie sa aveti mereu o cantitate suficienta sa completati.
Daca vreo iepuroaica trebuie sa fete, trebuie sa ii instalati un cuib de fatare, adica o cutie in care sa poata intra si de unde sa poata iesi, in care puii sa stea pana la 18 zile, protejati de curent.
Nu se pun apa si hrana pe pardoseala custilor pentru ca vasele pot fi rasturnate si se vor murdari usor. Solutia este de a fixa hranitoarele si adapatoarele pe unul din peretii custii, la o inaltime de circa 10 cm de pardoseala.
Pentru furajele verzi sau fibroase necesare pentru hrana iepurilor, cusca va fi prevazuta cu o mica iesle, adica sa aiba un hranitor cu gratar, de preferat cu posibilitatea de a se incarca din afara, fara deschiderea usitei.
Iata alte modele practice de custi.
Sursa: agrointel.ro, diyincepatori.ro, animalutze.com, iepuri.info
Sursa foto: agrointel.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: