Cresterea gainilor este o activitate foarte utila de care de poti ocupa si intr-o curte mica pentru a beneficia de produse alimentare de baza proaspete si sanatoase. Construirea unui cotet pentru gaini este primul lucru pe care il ai de facut si nu este greu sa le creezi conditii optime si pe o suprafata limitata.
Va prezentam pasii pe care ii aveti de urmat si modele de cotete pe care le puteti prelua pentru a desfasura aceasta activitate in propria curte.
Construirea unui cotet pentru gaini. Dimensiuni si amplasare
Pentru 10 gaini, este nevoie sa alocati o suprafata de 2,6/1,5 metri. Daca totusi dispuneti de suficient spatiu, puteti adapta modelul in asa fel incat sa aveti cate 1 metru patrat pentru fiecare pasare. O voliera ideala pentru 10 pasari ar avea o suprafata de 2×7 metri.
Inaltimea cotetului o veti calcula in asa fel incat sa aveti acces usor inauntru pentru curatenie.
Deoarece gainile iubesc caldura si se feresc de curent, atat cotetul, cat si voliera trebuie amplasate pe un loc bine luminat, uscat si plan. Intr-o zona joasa va fi mereu umed, iar pe una ridicata – vant. Totusi, ca sa nu se acumuleze apa in timpul ploilor abundente alegeti un teren usor ridicat.
Proiectati cotetul in asa fel incat iesirea in voliera sa fie orientata spre sud, pentru ca solul sa fie cat mai bine incalzit.
Construirea unui cotet pentru gaini. Temelia
- Pentru inceput se indeparteaza stratul superior al solului la o adancime de 35 cm.
- Pe deasupra se monteaza un pat de pietris si nisip cu inaltimea de 10 cm.
- Cofrajul il vom realiza din scanduri cu o grosime de circa 2,5 cm.
- Apoi, din nuiele de 8 mm grosime vom confectiona carcasa de armatura, peste care vom turna beton (M300) si il vom lasa sa se usuce in jur de 3 saptamani.
- Dupa ce betonul se va intari vom instala podeaua de scanduri.
Daca totusi omiteti fundatia, cel putin ingraditi perimetrul de sub cotet cu ajutorul unor table din fier (bagate in pamant la 30 cm adancime) pentru a proteja gainile de rozatoare.
Construirea unui cotet pentru gaini. Podeaua
Pardoseala se construieste din materiale durabile si uscate ca lutul cu pleava, scandura, cimentul. Pe deasupra se pune un asternut din rumegus, nisip sau paie tocate ca sa asigure igiena. Pe timp de iarna, pentru o izolare termica buna, culcusul va fi de cel putin 20 cm.
Construirea unui cotet pentru gaini. Peretii
Puteti opta pentru grinzi, barne sau caramizi din chirpici, care sunt trainice si uscate. Astfel, adapostul va fi calduros iarna si racoros vara.
Montati structura din grinzi si captusiti-o cu scanduri, intre care se pune un material termoizolant (rumegus, vata minerala, paie). Pentru captuseala se mai pot folosi lambriuri, placi PAL sau placaje.
Construirea unui cotet pentru gaini. Acoperisul
Un acoperis in doua pante asigura cel mai bine scurgerea apei si nu retine zapada, iar sipcile si barnele vor face incaperea mai inalta. Ca invelitoare vom utiliza papura, ardezia, sindrila sau ruberoidul. Tavanul se va captusi cu placi PAL si vata minerala, pentru o izolare mai buna.
Construirea unui cotet pentru gaini. Ventilarea
Elementul definitiv il constituie ventilarea corecta, deoarece buna circulatie a aerului este garantul curateniei si productivitatii pasarilor.
Incaperea trebuie prevazuta cu geamuri pentru lumina si aerisire ce nu vor depasi 1/12 din suprafata podelei. Pe langa geamuri se pot folosi si tevi de aerisire. Langa stinghii va fi teava cu rol de hota, iar o alta se va fi fixa mai sus, la jumatate de metru, mai departe de stinghii pentru a asigura fluxul aerului. Cotetul trebuie prevazut cu usa si gura de acces in voliera.
Iata si alte modele.
Sursa: agrointel.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: