Gardurile au fascinat mereu prin insasi natura lor de elemente de protectie si, mai nou, si de asigurare a intimitatii. O proprietate inconjurata de un gard capata legitimitate si chiar identitate si se prezinta ca un spatiu complet, un univers bine delimitat in care au acces doar cei avizati. Si pentru ca cel mai usor se construieste cu materailul oferit din abundenta de mama natura, sa vedem mai jos cateva detalii tehnice despre construirea unui gard de lemn.
Trebuie pentru inceput sa va decideti ce fel de gard vreti, alegand dintre modelele inspirate de imaginile de mai jos. Daca vreti un gard doar din scanduri aliniate una langa alta, atunci misiunea voastra va fi si mai usoara. Dupa ce v-ati decis, studiati terenul si marcati perimetrul acoperit de viitorul gard, infingand stalpi in colturile unde liniile se vor intersecta si legandu-i cu o sfoara de canepa astfel incat sa aveti imaginea de ansamblu a traseului acoperit de viitorul gard. Masurati apoi spatiile dintre stalpii de sustinere ai gardului, pornind de la premisa ca o distanta ideala intre acestia este de doi metri.
Asigurati-va ca stalpii de sustinere au cel putin o treime din lungimea lor ingropata in pamant pentru a avea in final o constructie stabila. Acoperiti groapa cu pamant pe care sa il batatoriti bine sau umpleti-o cu ciment, daca vreti ca stalpii sa fie bine ancorati in sol. Este indicat sa folositi lemn tratat sau cel putin lacuit care sa reziste mai bine umezelii.
Uniti apoi stalpii de sustinere cu barnele de lemn care vor sustine scandurile verticale sau ulucile in denumirea populara. Sistemul de imbinare poate fi cel clasic, prin fixarea lor in gauri date in stalpii de sustinere, folosind cleme metalice in forma de L sau pur si simplu batandu-le in cuie. La final atasati scandurile verticale. Ii puteti da gardului un aspect mult mai interesant daca atasati, pe rand, cate o scandura de o parte si de alta a barnei de sustinere, asa cum se vede in imaginea de mai jos. La final, vopsiti gardul pentru un aspect mult mai placut si pentru a rezista mai mult timp vremii schimbatoare de afara.
Surse: Wikihow.com, Doityourself.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: