Albinele sunt cele care ne tin întregul ecosistem în viață. Micuțele polenizatoare asigură perpetuarea mai multor specii de plante și asigura chiar și o recoltă bogată în fiecare an. Dacă te-ai gândit vreodată să devi apicultor și te-ar interesa să afli informații despre construirea unui stup de albine, ai găsit locul potrivit.
În acest articol îți vom prezenta tot ce trebuie să știi pentru a construi un stup de albine.
Construirea unui stup de albine – ce trebuie să știi
Să construiești un stup de albine nu este atât de dificil pe cât pare. Trebuie doar să ții cont de anumite lucruri înainte de a te apuca de muncă. Stupii construiți sistematic sunt cea mai bună soluție pentru a putea exploata familii de albine.
Totuși, în trecut, stupii erau confecționați fie de trunchiuri de papură, răchită, paie sau stuf.
Există o listă de factori care trebuie îndepliniți pentru ca familia de albine să își poată duce la îndeplinire obiectivele în cel mai productiv mod:
- Acesta trebuie să aibă destul spațiu încât să ofere posibilitatea de a reduce sau a mării volumul în stup, acest lucru fiind determinat de evoluția familiei de albine;
- Stupul trebuie să fie ușor de aerisit de câte ori este nevoie;
- Să fie ușor de manipulat;
- Să fie confecționat dintr-un lemn care să asigure o temperatură constantă în interior, indiferent de temperatura de afară;
- Ramele din stup trebuie să fie ușor manevrabile;
- Să fie construit în așa fel încât umezeala să nu poată pătrunde în interiorul stupului.
Construirea unui stup de albine – tipuri de stupi și elementele acestora
Există două tipuri de stupi care au fost folosite la noi în țară până în anii ’50: stupii verticali și stupii orizontali. Chiar dacă acestea au fost modernizate cu timpul, elementele lor principale au rămas aceleași.
Acestea sunt formate din: fundul stupului, corpul, capacul, diafragme si rame pentru fagure.
Diferențele dintre cele două tipuri de stupi apar atunci când vine vorba de numărul de rame care încap în stupi. În cazul celor verticale, corpul este realizat din două bucăți suprapuse, fiecare având 12 rame. Cel orizontal, pe de cealaltă parte, este mult mai mare, având aproximativ 20 de rame. Acesta este și stupul foarte des folosit și apreciat de apicultorii amatori.
Ce materiale sunt necesare pentru a construi un stup de albine
Pentru acoperișul stupului vei avea nevoie de plăci cu lungimea de 55 cm și înălțimea de 7 cm. Vei mai avea nevoie și de plăci de 46 cm lungime și aceeași lățime, placaj de 55 cm și lățime de 49 de cm.
Atât pentru corp cât și pentru înălțimea stupului vei avea nevoie de scânduri cu lungimea de 50 de cm, lățime de 17 cm și grosime de 2.5 cm. De asemenea, pe lângă acestea, vei mai avea nevoie de scânduri cu lungimea de 38 cm, lățime de 17 cm, grosime de 2.4 cm și un raft. Desigur, vei avea nevoie și de cuie și capse pentru a putea pune cap la cap bucățile. Pentru înălțime vei avea nevoie de cuie de 70.
Pentru partea de sus, veți avea nevoie de un panou de 56 cm lățime, 43 cm grosime, două șipci de 3.8 cm lungime, respectiv 2.4 cm grosime, șuruburi pentru lemn, cuie, o grilă metalică și benzi de 50 x 24 x 15. Pentru capacul cadrului, poți folosi un panou dur.
Construirea unui stup de albine
Vei începe construicția stupului cu acoperișul, respectiv fixarea placajului. Acesta va fi acoperit cu tablă și izolat cu polistiren pe interior.
Urmează mai apoi să asamblezi părțile pentru corpul stupului. Apoi vei continua cu asamblarea părților pentru mărire, mergând în sus și ansamblând plăcile lungi care vor face corpul stupului să fie mărit.
La final vei ansambla scândurile, conectând cele două blocuri. Raftul de care am pomenit mai sus va fi folosit pentru a poziționa corect cadrele.
Dacă dorești, totuși, să nu depui atât de mult efort pentru a construi de la zero un stup, poți achiziționa unul gata făcut. Prețurile unui asemenea stup începe de la 350 de lei aproximativ, în funcție de mărimea acestuia și de materialul din care este realizat.
Ce zici? Te tentează să devii apicultor?