S-a scris mult despre beneficiile ceaiului verde pentru sanatate, de la proprietatile antioxidante si capacitatea de ardere a grasimilor, la prevenirea racelilor si reducerea riscului de boli de inima si chiar de cancer printr-un consum regulat. Care este insa consumul de ceai verde optim si cum prepari corect aceasta bautura-minune?
Cu o cana – doua de ceai verde pe zi nu aveti cum sa dati gres. O persoana obisnuita, fara probleme de sanatate, ar trebui sa bea 3 cani pe zi. Sunt si studii care au aratat ca, pentru a te bucura din plin de toate beneficiile ceaiului verde, este bine sa bei cat mai mult, de la 5 la 10 cani pe zi. Sunt insa diferiti factori de care trebuie sa tineti cont si sa limitati daca este cazul consumul de ceai verde.
Unul dintre ei se refera la continutul de cafeina din ceaiul verde. Spre deosebire de cafeina din cafea, cea din ceai se elibereaza treptat si te mentine energic pe tot parcursul zilei. Insa daca aveti probleme cu somnul, ar fi bine sa bei ceaiul verde pana in ora 17.00. Daca aveti o sensibilitate sporita la cafeina pe fondul altor probleme de sanatate, trebuie sa adaptati cantitatea consumata.
Totodata, consumul de ceai verde poate influenta negativ absorbtia de fier din fructe si legume, aspect de care trebuie sa tineti cont mai ales daca suferiti de anemie. Oricum este de preferat sa il beti intre mese. Puteti adauga o felie de lamaie in cana de ceai, pentru ca vitamina C favorizeaza absorbtia fierului.
Femeile insarcinate sau care vor sa ramana insarcinate ar trebui sa se limiteze la doua cani pe zi sau chiar sa renunte la consumul de ceai verde, pentru ca acesta inhiba absorbtia acidului folic, o vitamina de care au nevoie in aceasta perioada.
Consumul de ceai verde. Prepararea
Daca nu este infuzat corect, ceaiul verde va avea un gust amar. Preparat corect, are un gust placut si o culoare galben pal cand este turnat in cana.
Iata cum se obtine cel mai bun ceai. Temperatura apei trebuie sa aiba in jur de 70 de grade Celsius. Sunt mai multe metode prin care puteti ajunge la aceasta temperatura. Prima metoda ar fi sa aduceti apa la fierbere si apoi sa o lasati sa se raceasca in jur de 3-5 minute. Cea de a doua metoda ar fi sa o luati de pe foc atunci cand apar primele bule la fundul vasului. Sau puteti pur si simplu sa introduceti un termometru in apa.
Dupa ce apa a ajuns la temperatura potrivita, se introduc frunzele de ceai – o lingurita pentru o ceasca. Frunzele de ceai verde nu trebuie atinse niciodata cu mana, ci doar cu o lingurita curata, pentru a nu-si pierde din nutrienti si prospetime.
Frunzele sunt lasate la infuzat 2-3 minute. Este de preferat ca ceaiul verde sa fie baut proaspat.
Consumul de ceai verde. Depozitarea
Ceaiul verde provine din frunzele plantei Camellia sinensis care sunt trecute printr-un jet de aburi fierbinti imediat dupa ce au fost culese pentru a nu se oxida si a-si pastra culoarea verde.
Ca pe orice ceai, este bine sa pastrati ceaiul verde ferit de lumina si umiditate, pentru a ramane proaspat si a nu isi pierde din proprietati. Uitati-va la culoarea frunzelor cand il cumparati si nu luati ceai tinut in pungi de plastic in lumina.
Acasa, il puteti pastra intr-un recipient de sticla (dar intr-un loc ferit de lumina), portelan sau inox, inchis etans. Aveti grija cand deschideti cutia sa nu patrunda aburi, ca atunci cand gatiti de exemplu. In special metalul favorizeaza formarea condensului si deci umezeala.
Daca aveti o cantitate mare de ceai, ar fi indicat sa folositi doua recipiente pentru a pastra mai bine frunzele, unul mai voluminos, pe care sa il deschideti mai rar, si unul mai mic, pe care il veti deschide de mai multe ori pe zi.
Surse: health.com, livestrong.com, ceai-verde.com, chadao.ro, bunadimineata.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: