Medicul imunolog Virgil Paunescu a luat prin surprindere pe toata lumea cand a anuntat, pe 8 mai, ca si-a injectat doua doze din „primul vaccin” contra COVID-19 dezvoltat in Romania. Paunescu este acum in centrul unei anchete interne declansate la Spitalul Judetean din Timisoara si nu sunt putini cei care ii pun la indoiala buna credinta.
„Am decis sa-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, sa fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 aprilie m-am vaccinat cu prima doza, iar in data de 28 sprilie mi-am administrat a doua doza de vaccin”, a scris medicul, pe Facebook.
Anuntul l-a luat prin surprindere pe Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean din Timisoara, care a dispus declansarea unei anchete interne. „Noi credem in capacitatea intelectuala a dansului, insa vom demara o ancheta interna pentru a verifica in ce conditii s-a facut aceasta cercetare, daca s-a injectat sau nu domnul profesor, pentru ca acum avem doar declaratia dansului”, a declarat Patrascu
„Cand este vorba de administrarea de substante pe om trebuie notificata conducerea spitalului, iar consiliul de etica al unitatii trebuie sa isi dea acordul”, a mai spus managerul, potrivit digi24.ro.
Ce au vorbit Patrascu si Paunescu
Managerul Spitalului Judetean din Timisoara a tinut sa precizeze ca „nu se poate pune problema in acest moment de existenta unui asemenea vaccin” impotriva coronaviruslui.
„Am avut o discuție cu domnul profesor și mi-a spus că și-a administrat două doze și că a avut o reacție similară ca a unei reacții gripale, însă nu este nimic documentat. Noi asta trebuie să verificăm. Dacă vaccinul nu a fost documentat, din punct de vedere științific nu are nicio valoare. Vom proceda la acțiuni în consecință, fie că sunt sancțiuni administrative, dacă se impun, fie nu”, a spus Raul Patrascu.
Potrivit acestuia, Virgil Paunescu si-a administrat intranazal proteine sintetizate dupa codul genetic al virusului. „Pentru a avea un vaccin, pe linga aceste proteine, care trebuie verificate in celule, pe animale, sa produca un raspuns imun. trebuei sa produca si imunitate, nu doar un raspuns imun. Asa, orice chestie straina pe care ti-o introduci in corp produce un raspuns imun. Sunt oameni care au alergie la mancare si produc o reactie imuna”, a explicat Patrascu, pentru adevarul.ro.
Cea mai optimista estimare
Vaccinul contra coronavirusului ar putea fi produs la scara larga din luna septembrie. Este cea mai optimista estimare de pana acum si apartine unei echipe de cercetatori de la Oxford.
Testarea vaccinului pe celule umane a inceput deja, iar oamenii de stiinta de la Oxford, coordonati de Sarah Gilbert, se arata optimisti. Daca testele ies bine, milioane de doze vor fi disponibile din toamna acestui an, a declarat un membru al echipei de cercetatori, potrivit presei britanice.
Cititi si: Vaccinul contra COVID-19, testat pe oameni. Ce spun primii voluntari