Epidemia de coronavirus in Romania va atinge primul varf dupa Paste, sarbatorit anul acesta pe 12 aprilie de catolici si pe 19 aprilie de catre ortodocsi. Este avertismentul medicului Adrian Streinu-Cercel, care ne spune si cate saptamani ar mai trebui sa stam in casa.
Directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” este spune, într-un interviu, ca este necesar „sa dam un stop joc la toata lumea”. „Minimum sase saptamani, opt saptamani ar fi ok, 10 saptamani ar fi ideal”, apreciaza Adrian Streinu-Cercel.
„Dai un stop joc, nu se intampla absolut nimic. Toata lumea sta acasa, se blocheaza absolut totul, statul nu mai vrea sa perceapa niciun fel de taxe, bancile isi amana creditele si spun: trei luni de zile nu percep niciun fel de penalitati”. Acesta este cel mai bun scenariu, adauga medicul.
Coronavirus in Romania. Infectarea trebuie tinuta sub control
Potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, doar cu astfel de masuri drastice poate fi tinuta sub control infectarea cu coronavirus in Romania.
Ce s-a intampla in caz contrar? „Dacă lasam sa se întinda cu o rata foarte mare, in trei saptamani-patru saptamani, modelul italian va fi la noi in țara la el acasa”, atrage atentia medicul.
In Italia, numarul cazurilor de infectare a depasit 41.000, iar cel al mortilor a ajuns la 3.405. Numai astazi au decedat 427 de persoane, dintre care 209 in Lombardia.
Risc maxim de Paste
Numarul infectarilor cu coronavirus in Romania ar putea exploda de Paste, daca renuntam la distantarea sociala si la autoizolare.
„Categoric nu va putea face fata sistemul medical din Romania daca vom avea explozie de cazuri. Cel putin 20% din cei veniti din strainatate au reusit sa scape de carantina sau de autoizolarea care se cuvenea. 20% dintr-un milion”, explica Adrian Streinu-Cercel.
Directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” mai spune ca aceste perdoane trebuie sa stea departe de varstnici.
„Daca transmit la nivel de copii și tineret, nu se intampla nimic, daca transmit la nivel de persoane in varsta, vom avea mortalitate inregistrata. Asta este motivul pentru care cei in varsta trebuie tinuti departe de acest pool de oameni care au venit in tara si care, potential, trebuie considerati ca si infectati”, insista medicul.
Un obicei periculos
In opinia sa, un prim varf al imbolnavirilor va fi dupa Pastele catolic si urmatorul, dupa cel ortodox.
„Atunci vom avea schimb masiv de informatie virala intre apartinatorii unor familii. Pentru ca este obiceiul clasic, se aduna familia. Fiind oameni în familie, se aduna la mese”, explica Streinu-Cercel.
Medicul recomanda autoizolarea si in zielel de sarbatoare: „Pot sa discute pe Facebook, pot sa discute pe WhatsApp, pot să folosească, două luni de zile nu se intampla nimic”.