Primul caz de coronavirus la caini a fost confirmat recent in Hong Kong. Stirea ca un pomeranian este infectat cu temutul Covid-19 a generat panica si o serie de intrebari. Cea mai importanta dintre ele: au devenit animalele pe care luam cu noi in casa un pericol?
Ochii tuturor iubitorilor de animale de companie sunt atintiti, zilele acestea, asupra cazului din Hong Kong. Autoritatile de aici au anuntat ca nivelul de infectare a animalului este redus.
Lucrurile s-au complicat dupa ce s-a aflat ca si posesorul patrupedului are coronavirus. Acest lucru i-a alertat pe expertii in sanatate publica.
In timpul epidemiei de SARS, din 2002-2003, un caine si opt pisici au luat infectia, reaminteste presa britanica. Atunci virusul a fost transmis la om de o pisica salbatica, iar oamenii de stiinta se tem ca si acum s-ar putea intampla la fel.
Ce spun microbiologii despre riscul de coronavirus la caini
Primul caz de coronavirus la caini este dezbatut acum in toata presa internationala. Toata lumea se intreaba daca animalul a luat virusul de la stapanul lui sau invers.
Varianta ca temutul Covid-19 sa se transmita de la caine la om nu poate fi exclusa. Asta chiar daca riscurile sunt reduse, potrivit lui Ho Pak-leung, microbiolog la Universitatea din Hong Kong.
„Chiar daca pisicile si cainii tusesc, stropii nu ajung prea departe”, explica Ho Pak-leung.
Avertismenul virusologilor este insa clar. Oamenii trebui sa aiba mai multa grija pentru ca infectia sa nu se raspandeasca in randul celor dragi de acasa. Fie ei cu blana sau nu.
Masuri pentru prevenirea infectarii
Autoritatile din Hong Kong au transmis o serie de recomandari pentru posesorii de animale de companie. In primul rand, sa se spele pe maini inainte si dupa ce se afla in preajma lor sau a mancarii lor.
La fel de importanta este si evitarea gesturilor de afectiune, cum ar fi pupatul. Iar la toate acestea se adauga regulile generale de igiena pentru a ne apara casa de coronavirus.
Asa cum am detaliat intr-un articol precedent, mentinerea distantei de circa un metru fata de sursele de contaminarea este esentiala. In plus, trebuie sa ne curatam obiectele personale inainte de intra in casa. Putem folosi dezinfectant sau servetele umede.
Carantina pentru animalele de companie
Expertii in sanatate spun ca, in situatia actuala, carantina este cea mai buna solutie pentru animalele de companie ale persoanelor infectate cu coronavirus.
Patrupedele testate pozitiv trebuie tinute departe de cele sanatoase, subliniaza Organizatia Mondiala pentru Sanatatea animalelor.
Saptamana trecute, in afara pomeranianului, un alt caine si o pisica au fost suspectate de infectare cu Covid-19. Testele au iesit, din fericire, negative si cele doua animale sunt in afara oricarui pericol.
Sfaturi generale de la Ministerul Sanatatii
Spalati-va mainile de multe ori;
Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile;
Acoperiți-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;
Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;
Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau în cazul în care acordati asistenta persoanelor bolnave;
Sunati la 112 dacă aveți febra, tușiți sau v-ați intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile.