Coronavirusul s-a raspandit pe fondul greselilor umane in lant. Este concluzia jurnalistilor de la The Guardian. Si nu e vorba doar de erori ale autoritatilor, ci si ale oamenilor obisnuiti care, in viata de zi cu zi, ar fi putut stopa infectarea si nu au facut-o.
In lupta cu temutul cornavirus, marile greseli ne-au costat scump. A fost nevoie de o pandemie pentru ca un avertisment simplu, formulat in repetate randuri de medici, sa fie luat in serios.
„Nu va mai atingeti fata!”, spun acum, la unison, specialistii in sanatate publica, politicienii si comunicatorii. Si, de data aceasta, sunt ascultati.
Coronavirus, marile greseli din 2015
La atingerea fetei, microbii de pe maini ajung in organism prin gura, nari si ochi. Dar nu am aflat asta acum.
In 2015, un experiment efectuat la facultatea de medicina din cadrul Univeritatii din Sidney a aratat un lucru uimitor. 26 de viitori doctori au fost filmati si, la final, s-a constatat ca fiecare si-a atins fata de 23 de ori pe ora.
Desi stiau care sunt riscurile 44% dintre ei si-au atins ochii, nasul si gura, adica exact caile de acces al virusilor in organism.
Spalatul pe maini, salvator
„Virusii care afecteaza sistemul respirator intra in corp prin membranele mucoase din nas, cavitatea bucala si buze. Daca igiena mainilor este precara, e usor sa contractezi o infectie virala in acest fel”, explica Dr. Dawn Mueni Becker, un specialist in boli infectioase din Florida.
In caz de coronavirus, marile greseli au fost semnalate inclusiv de oamenii de stiinta. Ei au constatat ca ne atingem fata mai ales in situatiile stresante. Practic, o facem pentru a scapa de stres si disconfort, spun ei.
Insa pana la pandemia de coronavirus, aproape nimeni nu s-a gandit ca un astfel de gest comun ne-ar putea ucide. Acum, mai toata lumea a inteles ca e indicat sa ne spalam pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde. In absenta apei, ne putem dezinfecta mainile cu o solutie care sa contina cel putin 60% alcool.
Acelasi tratament trebuie aplicat si obiectului care a devenit, practic, o prelungire a bratului uman: telefonul mobil. Ganditi-va doar de cate ori ne atingem fata cu el in timpul unei covorbiri.
Invatam sa stranutam. Coronavirus, marile greseli din societate
Deoarece stranutul este principalul vinovat pentru raspandirea microbilor in aer, este esential ca stropii sa nu se raspandeasca. Evitam, astfel, contaminarea altor persoane si a suprafetelor din apropiere.
Pentru ca acoperirea gurii cu palmele nu opreste stropii, medicii ne recomanda, de ceva timp, sa stranutam in pliul cotului.
Asta daca nu avem un servetel de unica folosinta la indemana. Daca avem, il folosim pentru acoperi nasul si gura in momentul stranutului, apoi il aruncam si ne spalam pe maini sau ne dezinfectam.
Iti pasa, stai la distanta!
Cresterea alarmanta a cazurilor de infectare cu coronavirus ne afecteaza si viata sociala, inclusiv gesturile pe care obisnuiam sa le facem atunci cand ne intalneam cu cineva cunoscut.
„Daca iti pasa, stai la distanta”. Aceasta este regula de baza in vremea coronavirusului. Strangerile de mana, imbratisarile, pupatul pe obraz atunci cand ne vedem cu o persoana apropiata nu fac acum decat sa ne complice viata. Riscurile pentru sanatate sunt mai mari ca niciodata si trebuie evitate.