Coronavirusul a suferit, de curand, o noua mutatie si se raspandeste mai repede decat pana acum. Ar exista deja cel puțin 1.000 de cazuri de persoane infectate cu varianta mutanta, atrage atentia ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock. Exista, insa, si o veste buna.
Varianta noua aparuta in Marea Britanie arata mai multe mutatii in proteina Spike a coronavirusului: printr-o asa-numita stergere genetica a ramas fara doi aminoacizi, ceea ce ar putea face virusul mai contagios. O astfel de stergere similara a fost observata in vara in Asia de Est. Acolo, varianta mutanta de SARS-CoV-2 a generat infectii mai usoare, virusul fiind slabit de mutatia suferita.
Aparare naturala contra virusului
In mod normal, corpul uman este capabil sa se apere singur de virusi. El produce anticorpi care il apara de atacurile virale si il fac imun la acesti agenti patogeni. Daca agentii patogeni au suferit insa deja mutatii iar anticorpii sunt programati pentru o versiune mai veche a virusului, atunci acesti anticorpi nu mai sunt asa eficienti.
Din acest motiv suferim iarna de iarna racelile usoare clasice. Corpul nostru a generat deja anticorpii corespunzatori pentru celelalte raceli, dar pentru noua mutatie a agentilor patogeni, anticorpii nu exista inca.
Vaccinurile ar trebui modificate
Marea Britanie a fost prima tara occidentala care a demarat o ampla campanie de vaccinare impotriva coronavirusului. Nou descoperita mutatie nu inseamna insa ca vaccinurile abia aparute nu mai sunt functionale. Toate aceste noi vaccinuri sunt concepute pentru a coda proteina Spike astfel incat sistemul imunitar al oamenilor sa fie stimulat corespunzator indiferent de mutatii.
Din fericire, un virus trebuie sa sufere mai multe mutatii pentru a-si modifica atat de mult proteinele incat sa reuseasca sa ocoleasca sistemul nostru imunitar.
In acelasi timp, avem experientele cu virusii gripali, care sufera mutatii foarte rapide, ceea ce face ca vaccinurile anti-gripale sa fie modificate in fiecare an pentru a-si pastra eficienta. In consecinta, si vaccinurile impotriva coronavirusului vor trebui la randul lor modificate pentru a le adapta la noile versiuni ale acestuia.
Doze suplimentare pentru UE
Vaccinul impotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer si BioNTech, primul care a fost aprobat de agentiile occidentale de reglementare din domeniul medicamentelor, a inceput sa fie introdus in marea Britanie si SUA si, saptamana urmatoare, ar urma sa fie aprobat pentru a fi utilizat in UE.
Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat joi pentru Reuters ca executivul comunitar a decis joi sa isi exercite optiunea si sa cumpere pana la 100 de milioane de doze suplimentare, in conformitate cu acordul convenit cu Pfizer si BioNTech. Comisia Europeana a comandat deja 200 de milioane de doze de vaccin, in cadrul acestui contract.
Surse: dw.com, agerpres.ro
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa
Cititi si: Cat timp ramane coronavirusul pe banii murdari