Folosirea luminii ultraviolete in lupta impotriva coronaviruslui poate da rezultate, dar este extrem de riscanta. Explicatiile apar intr-un material publicat de BBC, dupa ce in mediul online au circulat o serie de sfaturi de la persoane neavizate.
Dan Arnold lucreaza la UV Light Technology, o companie care livreaza spitalelor, companiilor farmaceutice si producatorilor de alimente din Marea Britanie echipamente de dezinfectie cu raze ultraviolete.
Recent, a fost intrebat de o persoana direct interesata daca un astfel de echipament nu poate fi folosit si la intrarea intr-un supermarket, pentru ca toti clientii sa se dezinfecteze inainte de a pasi inauntru. „Ar fi ca si cum ai praji oameni”, ride Arnold, nevenindu-i parca sa creada ca oamenii chiar se gandesc la asa ceva.
Pe scurt, razele ultraviolete nu pot fi folosite de catre populatie pentru a se proteja de coronavirus. Si acesta nu este distrus imediat de lumina soarelul. Explicatiile oamenilor de stiinta sunt ceva mai complexe.
Trei tipuri de raze ultraviolete
Dintre cele trei tipuri de raze ultraviolete – UVA, UVB si UVC -, doar ultimul este eficient in combaterea coronavirusului. In anumite cazuri, poate fi folosit la dezinfectarea unor suprafete, insa este extrem de periculos pentru piele.
Utilizarea UVC pentru sterilizare a devenit o practica obisnuita in spitale, avioane, birouri si fabrici. Razele UVC distrug microorganismele si au ceva succes si in distrugerea coronaviruslui.
„UVC, urata treaba!”
„UVC este chiar o treaba urata. N-ar trebui sa va expuneti la asa ceva”, spune, transant, Dan Arnold. „Daca, in cazul razelor UVB, e nevoie de ore pentru a va provoca arsuri, UVC face asta in cateva secunde”, explica Arnold. Razele UVC ne afecteaza si ochii, atrage el atentia.
Pentru folosi razele UVC impotriva coronavirusului, este nevoie de pregatire si de echipamente speciale, precizeaza BBC. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca lumina ultravioleta nu poate fi utilizata pentru dezinfectarea mainilor.
Exista si o veste buna. Oamenii de stiinta au descoperit un nou tip de UVC care nu ar ataca ADN-ul celulelor pielii, potrivit experimentelor realizate pana acum. E nevoie insa de cercetari suplimentare pentru a stabili, cu certitudine, ca nu exista riscuri.
Pe de alta parte, capacitatea celorlalte doua tipuri de raze ultraviolete, UVA si UVB, de a combate coronavirusul este pusa la indoiala. Poti dezinfecta obiecte daca le tii, pur si simplu, in soare? „Posibil, dar nu te poti baza pe asta”, este raspunsul expertilor consultati de BBC.
Un lucru este clar: odata intrat in corp, coronavirusul nu mai poate fi distrus cu a lumina ultravioleta. Aceasta nu face decat sa creasca riscul de cancer de piele.