Coronavirusul explicat copiilor. Iata o provocare careia aproape fiecare dintre noi trebuie sa ii facem fata zilele acestea. Cei mici vor sa stie cat mai multe despre temutul virus de care au auzit recent.
De ce trebuie coronavirusul explicat copiilor? Pentru ca ei deja stiu ca un virus mortal se raspandeste in intreaga lume si a ajuns si in Romania. Ce nu stiu insa este sa faca diferenta intre informatie si stirile false, iar aici trebuie sa intervina parintii.
Expertii Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA au redactat o serie de principii generale pentru conversatiile despre coronavirus cu copiii.
Coronavirusul explicat copiilor. Ramaneti calmi si nu creati panica!
Primul lucru pe care adultii trebuie sa il aiba in vedere atunci cand discuta cu cei mici este sa isi pastreze calmul. Nu uitati ca acestia sunt atenti si la ce spuneti, si la modul in care o spuneti.
Mai mult decat atat, ei vor lua fragmente din ceea ce le spuneti si le vor compara cu ce au auzit deja. Calmul va ava ajuta sa va concetrati mai bine si sa la transmiteti un mesaj clar.
Faceti-va timp sa le ascultati intrebarile!
Nu este suficient sa le vorbiti celor mici despre pericolele coronavirusului. Mai mult ca sigur, ei vor avea intrebari si trebuie sa va faceti timp pentru a le oferi raspunsurile pe care le cauta.
Si mai e ceva important. Daca ii vedeti agitati sau speriati, transmiteti-le ca oricand pot veni sa stati de vorba sau va pot suna.
Aveti grija de unde se informeaza!
In general, copiii se panicheaza cand, ramasi singuri in fata televizorului sau a calculatorului, aud tot felul de vesti si de stiri alarmiste.
De multe ori, grupurile de prieteni online si retelele sociale nu fac decat sa amplifice panica si sa raspandeasca zvonuri si teorii neadevarate.
Pe de alta parte, prea multa informatia pe un subiect sensibil, fie ea si corecta, poate crea stari de anxietate, atrag atentia mediciii si psihologii americani.
Tineti cont de varsta copiilor!
Chiar daca sunteti bine intentionati, puteti comunica gresit atunci cand explicatiile dumneavoastra nu sunt adaptate varstei copiilor. Nu le ascundeti adevarul, dar ziceti-le doar credeti ca sunt capabili sa inteleaga!
Este recomandat sa nu intrati in amanunte stiintifice si teorii despre raspandirea virusurilor. E suficient sa stie ce sa faca pentru a se proteja de coronavirus.
Sfaturile de baza
In urma discutiei cu adultii, copiii trebuie sa aiba o idee clara despre cum se pot feri de coronavirus. Reamintiti-le sa stea la distanta de persoane care tusesc si stranuta, sa stranute intr-un servetel de unica folosinta sau in pliul cotului si sa se spele pe maini.
Repetati-le informatia de baza: spalatul pe maini cu apa si sapun trebuie sa dureze 20 de secunde. In absenta apei, copiii isi pot dezinfecta palmele cu o solutie care sa contina cel putin 60% alcool.
In fine, medicii americani mai vin cu o recomandare. In cazul in care un copil are tulburari de comportament, traume si stari de anxietate, parintii lui ar trebui sa consulte un psihilog inainte de a-i vorbi celui mic despre coronavirus.
Surse: cdc.gov, goofhousekeeping.com