Povestea Adei Zanusso, batrana din Italia care a invins coronavirusul la 104 ani, a facut inconjurul lumii. Femeia a supravietuit si gripei spaniole din perioada 1918-1920.
„Sunt bine, sunt bine. Citesc ziarele si ma uit la televizor”, spune Ada, aflata intr-un camin de batrani din orasul Lessona. „Am avut ceva febra”, isi aminteste ea, atunci cand vine vorba despre zilele in care a fost bolnava.
Ada Zanusso a ramas optimista si ii sfatuieste pe toti bolnavii sa nu se piarda cu firea. Intrebata ce crede ca a ajutat-o sa se vindece, femeia raspunde fara sa stea prea mult pe ganduri: „Curajul si taria de caracter, credinta”. Acum, nu isi mai doreste decat ca, la finalul carantinei, sa se plimbe si sa isi vada cei trei stranepoti jucandu-se.
Nu are boli cronice
Ada Zanusso a inceput sa se simta rau pe 17 martie. Avea febra, stari de voma si ceva probleme de respiratie. Diagnosticata cu coronavirus, batrana a zacut la pat o saptamana.
„Am hidratat-o, pentru ca de mancat nu mai manca. Am crezut ca nu va supravietui, pentru ca era mereu molesita si nu mai reactiona. Dar, intr-o zi, a deschis ochii si a reinceput sa faca ceea ce facea de obicei”, povesteste Carla Furno Marchese, medicul de familiei al batranei.
„Este batrana, dar nu are boli cronice. Nu s-a pierdut luciditatea si nici inteligenta”, adauga medicul.
Nascuta in 1916, Ada Zanusso a fost toata viata o luptatoare. A supravietuit gripei spaniole din 1918-1920 si celor doua razboaie mondiale. A crescut in Treviso (nordul Italiei) si a lucrat in industria textila. Are patru copii, dintre care mai traiesc trei, patru nepoti si trei stranepoti.
Doua femei de 103 de ani au mai castigat lupta cu coronavirusul. Este vorba despre chinezoaica Zhang Guangfen si o iranianca al carei nume nu a fost dat publicitatii.
Batranii italieni, loviti de COVID-19
Drama batranilor italieni care mor pe capete dupa ce s-au infectat cu noul tip de coronavirus a impresionat intreaga lume. Numarul mare de decese are explicatii multiple. Varsta si afectiunile preexistente sunt primele care ne vin in minte. Doi profesori de economie au pus cifrele cap la cap si au descoperit un lucru interesant.
Batranii italieni sunt mai mult mai conectati cu tinerii decat cei germani. Persoanele de peste 65 de ani, de exemplu, intrau in contact de cel putin o data pe zi cu tinerii, inainte de instituirea carantinei in Italia.
In societatea italiana, nu e nimic neobisnuit ca bunicii sa locuiasca impreuna cu copiii si parintii in aceeasi casa sau in apropiere. Contactele dintre tineri si batrani erau numeroase. Asupra acestui aspect a insistat inclusiv premierul Giuseppe Conte, cand a bagat tara in carantina.
Cititi si: De ce cad secerati de COVID-19 batranii. Legatura cu casa si familia