Celebrul antreprenor Elon Musk a generat o dezbatere aprinsa in spatiul public dupa ca a scris, pe Twitter, despre imunitatea copiilor in fata coronavirusului. Cei mici sunt „fudamental imuni”, a sustinut Musk, o voce destul de influenta in lumea stiintei.
Intr-o ampla si bine documentata analiza, insa, BBC distruge mitul imunitatii copiilor in fata COVID-19. Este adevarat ca acestia fac forme usoare ale bolii, dar in niciu caz nu putem vorbi de imunitate, spun jurnalistii britanici.
De altfel, in ultimele zile, o fata de 12 ani din Belgia si un baiat cu un an mai mare din Marea Britanie au murit. Ei sunt cele mai tinere victime ale coronavirusului din Europa. Si in China, o fata de 14 ani s-a stins din viata dupa ce a fost infectata cu temutul virus.
Virusul nu ajunge, in general, la plamani
Pediatrii britanici au constatat o particularitate in cazul infectiilor la copii. Si anume ca le sunt afectate, in general, caile respiratorii superioare: nasul, gura si gatul.
Astfel, cei mai multi dintre cei mici prezinta simptome usoare, asemanatoare celor ale unei raceli. Ei se vindeca repede pentru ca virusul nu ajunge la plamani, ca in cazul multor adulti, explica Graham Roberts, pediatru la Universtitatea din Southampton.
Cand virusul insa ajunge la plamani, se pot intampla tragedii ca in cazul celor trei copii din Marea Britanie si China.
O explicatie complexa
Urmatoarea intrebare care se pune este: dar de ce coronavirusul nu ajunge, de obicei, la plamanii copiilor? Raspunsul vine tot de la Graham Roberts si este ceva mai complex. „Virusul este atat de nou, incat nu prea stim sigur de ce se intampla asta”, spune el, in prima faza, dupa care vine cu o teorie interesanta.
Virusul are nevoie de o proteina pe suprafata celulei (un receptor) pentru a patrunde in interiorul ei. „Coronavirusul pare ca foloseste ca receptor enzima de conversie a angiotensinei 2 (ECA-2) in acest scop. Numarul receptorilor ECA-2 este mai mare in caile respiratorii superioare decat in plamani si acesta ar putea fi motivul pentru care sunt afectate”, precizeaza medicul.
Raspuns imunitar diferit
O alta explicatie pentru raspunsul copiilor la infectia cu coronavirus vine din analiza sistemului imnitar. Cel al copiilor de gradinita, de exemplu, este mult mai antrenat in lupta cu virusii.
Pentru ca sunt expusi mai mult infectiilor respiratorii, copiii de gradinita au un nivel al anticorpilor superior adolescentilor si adultilor, spun expertii consultati de BBC.
„Este foarte posibil ca sistemul imunitar al copiilor sa fie mai performant in lupta cu virusul, sa il localizeze in caile respiratorii superioare si, in cele din urma, sa il elimine”, spune Graham Roberts.
Cum le vorbim despre COVID-19
Pediatrul Sanjay Patel este categoric in privinta comunicarii cu copiii despre coronavirus: trebuie sa le spunem ca nu vor muri. Cei mici se tem intotdeauna de ce e mai rau, avertizeaza el.
Chiar daca sunteti bine intentionati, puteti comunica gresit atunci cand explicatiile dumneavoastra nu sunt adaptate varstei copiilor. Nu le ascundeti adevarul, dar ziceti-le doar credeti ca sunt capabili sa inteleaga!
Este recomandat sa nu intrati in amanunte stiintifice si teorii despre raspandirea virusurilor. E suficient sa stie ce sa faca pentru a se proteja de coronavirus.
In urma discutiei cu adultii, copiii trebuie sa aiba o idee clara despre cum se pot feri de coronavirus. Reamintiti-le sa stea la distanta de persoane care tusesc si stranuta, sa stranute intr-un servetel de unica folosinta sau in pliul cotului si sa se spele pe maini cu apa si sapun.