E o situatie naturala sa ai sceptici in contextul unei pandemii cu un virus care este complex, pe care nu-l vedem, care este mic, care creeaza atatea probleme, admite medicul Toma Tudor, pneumolog intr-un spital universitar din Londra.
Toma Tudor spune ca gandirea coronascepticilor poate fi schimbata si explica si cum: „Nu cred ca venind cu argumente agresive impotriva lor am putea sa modificam ceva, ci din contra, asa s-ar crea o diferentiere si mai mare intre cei care cred si cei care nu cred.Cel mai important dupa parerea mea ar fi sa discutam in continuare despre adevarul stiintific”.
Si, in timp, „cunoscand pacienti care sunt afectati, avand rude sau avand cunostinte apropiate, incet, incet, ne dam seama ca este totusi o pandemie si virusul exista cu adevarat”, adauga medicul, pentru RFI.
Cine sunt coronascepticii
Potrivit lui Tudor Toma, coronascepticii sunt persoane care nu au informatiile corecte, deci care au fragmente de informatii, de la prieteni, de pe Facebook, de la surse de stiri pe care le agreeaza. Asa ca isi formeaza o imagine, o poveste care le explica ce vor sa auda, dar care nu este realitatea.
„In al doilea rand, este importanta apartenenta scepticilor la un grup de sceptici, pentru ca in momentul cand ai o parere diferita de grupul de care apartii esti exclus din grupul respectiv, asa ca e foarte greu sa schimbi parerea unui sceptic cand esti intr-un grup de sceptici”, explica medicul. Asa ca primul pas pentru coronasceptici ar fi sa isi ia informatiile din surse credibile.
Efectul mastilor
Scepticii sustin, in general pe retelele sociale, ca mastile nu ar avea niciun efect in prevenirea infectiilor cu coronavirus.
„Eu ma protejez pe mine dar te protejez si pe tine, deci protectia pentru mine cu o masca chirurgicala, daca o port numai eu, nu este de 100%, dar daca o porti si tu atunci proportia este de aproape 70%. Ca sa ma pot proteja numai pe mine, atunci ar trebui sa port o masca cu etanseitate mai completa care nu este data de mastile chirurgicale pe care le purtam acum, deci este un fel de joc de echipa legat de mastile chirurgicale”, spune Tudor Toma.
El are un mesaj simplu pentru coronasceptici: „Eu as vrea sa spun ca si noi, medicii, suntem in aceeasi barca cu toata lumea si am vrea sa rezolvam problema medicala care este legata de SARS-COV-2 cat mai repede. Nu am absolut nicio motivatie, nu exista niciun interes din partea sistemului medical, din partea medicilor pe care-i cunosc, sa perpetueze ideea, sa vina cu ideea ca ar fi o conspiratie”.
Cititi si: Cum spalam si igienizam mastile, dupa purtare. Sfaturile expertilor
Cititi si: Scoala in pandemie. Acasa sau in clasa?