Cand alegem corpurile de iluminat potrivite pentru casa noastra, trebuie sa urmarim doua obiective clare: sa asiguram vizibilitatea necesara in fiecare incapere si, totodata, o atmosfera placuta in living si in dormitor. Este bine sa acordam o atentie sporita camerelor in care ne amenajam biroul, in conditiile in care munca de acasa a devenit aproape o regula.
Solutia clasica este corpul de iluminat amplasat central, pe tavan, care teoretic ar trebui sa asigura lumina necesara intregii incaperi. Fie ca vorbim de o lustra obisnuita sau de un candelabru, avem de-a face, totusi, cu o sursa unica si vom vedeam ca nu este suficienta.
Pe piata au aparut corpuri de iluminat moderne, cu un design atragator, inclusiv o gama variata de aplice, lampi si veioze care sa asigure un confort vizual sporit. Pentru living, de exemplu, pe langa lustra sau candelabru ar mai fi nevoie fie de lampi de plafon sau de podea, fie de spoturi luminoase incastrate.
Din fericire, avem multe optiuni si la capitolul lampadar living. Cel de mai jos, de exemplu, costa pana in 200 de lei si adauga un plus de distinctie unei camere de zi. Are un corp maro si un abajur alb, cu model. Cantareste doar 1,3 kilograme si poate fi manevrat cu usurinta atunci cand trebuie sa zugraviti sau sa reamenajati incaperea. Il puteti amplasa langa canapea, daca obisnuiti ca seara sa va asezati pe un colt al acesteia si sa cititi.
Ce folosim in zona de odihna
Pentru zonele de odihna este bine sa alegem lampi de plafon si de podea, dar si veioze si lampi de masa. Expertii recomanda lampile cu luminozitate redusa daca nu aveti dulapul cu haine in dormitor. Daca aveti un dormitor mai mare, puteti amplasa aplice de perete.
In cazul in care noaptea mergeti mai des la toaleta, veti aprecia instalarea unor lumini de orientare. Acestea au un senzor de miscare incorporat, care se arpinde automat si dupa o scurta perioada de timp se opreste. Nu va mai trebui sa va faceti griji ca o sa va impiedicati sau ca veti trezi familia prin aprinderea luminii clasice.
Lampi pentru camera copilului
Sunt solutii si pentru camera copilului. Cel mic se va bucura sa vada, de exemplu, personajele de desen animat transformate în lampi de masa. Si in aceasta camera mai sunt sunt necesare aici lampile de tavan, de perete și veiozele care nu pot fi dezasamblate cu usurinta de copii.
Pentru camera unui scolar, care are nevoie de lumina pentru studiu, putem alege lampile de masa clasice, spoturile luminoase încastrate și lampile de podea flexibile, care pot fi orientate către zona de lucru. Toate acestea merg amplasate si in camera pe care ne-am amenajat-o ca birou pentru munca de acasa.