Al doilea val de coronavirus va lovi Romania cel mai devreme in toamna, cand se asteapta o crestere a numarului cazurilor de infectare. Este previziunea presedintetului Societatii Romane de Epidemiologie, prof.dr. Doina Azoicai.
Veste buna este ca al doilea val de coronavirus va veni „fara elemente de panica”, spune Doina Azoicai, intr-un interviu pentru hotnews.ro. „In niciun caz nu ne asteptam sa atinga valorile care au fost in prima etapa de evolutie, in lunile de primavara. Va fi o evolutie mai slaba pentru ca numarul de persoane care au ramas susceptibile sa se imbolnaveasca este sub valoarea numarului de la inceput. O parte dintre ei au trecut prin boala”, explica ea.
„De aceea spun ca in septembrie, in momentul in care se vor prezenta rezultatele studiului de seroprevalenta al Ministerului Sanatatii, vom putea intr-adevar sa facem o estimare a ceea ce se va intampla in sezonul de toamna-iarna. Pentru ca oricum nu vom avea un vaccin, inca. Nu cred. Chiar si daca se descopera, el trebuie testat, siguranta vaccinului trebuie sa fie temeinica, nu pot fi arse etapele”, adauga medicul.
Ce este studiul de seroprevalenta
Prin studiul de seroprevalenta din perioada iunie – septembrie 2020 se urmareste determinarea gradului de raspandire a infectiei SARS-CoV- 2 in randul populatiei Romaniei.
Studiul de seroprevalenta va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de varsta, care se prezinta conjunctural pentru recoltari de analize la laboratoarele din fiecare judet pe durata perioadei de inrolare si care vor fi selectate cu pas de esantionare.
Vor fi persoane fara semne si simptome de boala infectioasa, in conformitate cu prevederile legale si care isi vor exprima consimtamantul informat de participare la studiu.
De ce a crescut numarul de cazuri
Potrivit presedintelui Romane de Epidemiologie, nu masurile de relaxare au fost cele care au dus la cresterea numarului de cazuri de infectare, in ultimele zile.
„Trebuie evaluata extinderea masurilor de relaxare si foarte important este ca populatia sa tina cont de aceasta evolutie, luindu-si toate precautiile prin continuarea purtarii mastii, respectarea distantarii fizice si aplicarea masurilor de igiena. Nu masurile de relaxare duc la cresterea numarului de cazuri, ci aplicarea lor eludand regulile care sunt absolut valabile. Nu putem sa renuntam la aceste reguli”, a precizat prof.dr. Doina Azoicai.
Cititi si: Tara care le va da bani oamenilor sa o viziteze dupa pandemie
Cititi si: Trei tari in care coronavirusul a revenit in forta