In timp ce eforturile in lupta cu COVID-19 se concentreaza asupra afectiunilor sistemului respirator, doctorii din prima line isi dau seama ca se confrunta cu un mister medical.
Problemele pulmonare sunt dublate, in cazul unor bolnavi, de probleme cardiace. Din ce in ce mai multi pacienti fac stop cardiac si mor. Potrivit datelor venite de la spitalele din China, Italia, statul american Washington si New York, coronavirusul ar infecta si muschiul inimii.
Un prim studiu a aratat ca la 20% dintre pacienti apar afectiuni cardiace care duc la deces. Si asta se intampla si in cazul celor care nu au probleme respiratorii.
Schimbare de strategie
Noile descoperiri ar putea schimba modul in care medicii ii trateaza pe pacienti in fazele incipiente ale infectiei cu coronavirus.
In plus, ar fi necesara si deschiderea unui al doilea front in lupta cu COVID-19. Acest lucru implica o mai mare atentie acordata cardiacilor, noi echipamente medicale si tratamente pentru refacerea muschiului inimiii celor care se vindeca de coronavirus.
Receptori in inima
Este insa greu de stabilit in ce fel afecteaza inima doar coronavirusul, pentru ca orice boala grava are efecte asupra sanatatii inimii.
„Cineva care moare de pneumonie severa moare pentru ca, in cele din urma, inima inceteaza sa mai bata. Nu primeste suficient oxigen in sistem si lucrurile o iau razna”, explica, pe intelesul tuturor, dr. Robert Bonow. El este si profesor de cardiologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Conform unor studii recente, lucrurile par sa se clarifice. Astfel, pentru a patrunde in plamani, coronavirusul are nevoie de asa-numitii receptori si, in unele cazuri, acestia au fost gasiti si in inima.
Un alt studiu a fost facut in China, luna trecuta, pe 416 pacienti, dintre care 19% cu probleme cardiace. 51% dintre acestia au murit, fata de 4,5% dintre cei fara afectiuni ale inimii.
Tratament pentru supravietuitori
Descoperirile de ultima ora idica faptul ca pacientii care se vindeca de coronavirus s-ar putea alege, pe termen lung, cu probleme cardiace care trebuie tratate.
Vestea buna este ca, odata infectie invinsa, tratamente ar trebui sa aiba efect si persoanele respective sa poata duce o viata normala. In aceste conditii, la finalul pandemiei, medicii ar trebuie sa se concentreze asupra starii de sanatate a supravietuitorilor cu afectiuni ale inimii.
Cititi si: Dezinfectant contra coronavirus, preparat in casa. Reteta simpla de care aveti nevoie
Cititi si: Leac pentru coronavirus? Un medic francez sustine ca l-a gasit