Mai este foarte putin pana la Craciun, iar gospodinele au alcatuit deja meniul pentru sarbatori si au cumparat, in mare parte, ingredientele necesare. Fara indoiala, un preparat nelipsit de pe mesele romanilor este cozonacul. Cu mac, cu nuca sau doar cu stafide – acestea sunt doar cateva dintre retete. Daca nu stii cum sa prepari cel mai bun cozonac, venim in ajutorul tau nu cu una, ci cu 3 retete usoare.
Cozonac pentru Craciun. Cozonac traditional
INGREDIENTE
- 600 g faina
- 2 oua
- 100 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 150 g unt
- 2 linguri zahar
- 20 g drojdie
- 2 pliculete zahar vanilat
Pentru umplutura
- 1/2 kg nuci
- 3 linguri cacao
- 200 g zahar
- 100 ml lapte
Pentru uns
- 2 oua
- unt
Prepara maiaua din drojdie, o lingurita de zahar si lapte caldut. Freaca untul cu 2 linguri de zahar. Apoi, cerne faina si aseaz-o pe blat. Toarna maiaua, o cana cu lapte, ouale intregi si 2 galbenusuri frecate cu un praf de sare. Amesteca usor ingredientele, apoi adauga untul. Framanta aluatul pana ce se desprinde de maini si lasa-l la cald, acoperit, pentru ca acesta sa creasca.
Pana creste aluatul, prepara umplutura. Amesteca nuca, zaharul si cacaoa, apoi toarna laptele clocotit. Imparte aluatul in doua, intinde foile si umplele cu nuci, iar la final ruleaza-le.
Apoi, se ung tavile cu unt si se asaza cozonacii. Se ung cu ou batut si se dau la copt, aproximativ 50 de minute. Se lasa la racit, apoi se scot si se asaza unul langa celalalt, la o distanta de 5 cm.
Cozonac pentru Craciun. Cozonac neframantat
INGREDIENTE
- 1 kg faina
- 4 oua
- 500 ml lapte
- 400 g zahar
- 200 ml ulei
- 25 g drojdie
- 1 praf sare
- coaja rasa de citrice
Pentru umplutură:
- cacao
- 500 g nuca
Pentru copt:
- 2 galbenusuri
Amesteca ouale cu laptele, zaharul, drojdia si sarea si lasa compozitia in bucatarie, timp de o noapte. A doua zi, pune aromele si faina si amesteca. Incinge uleiul care trebuie turnat in fir subtire si sfaraie aluatul. Dupa ce s-a folosit tot uleiul, lasa aluatul la crescut aproximativ 1 ora. Imparte apoi coca in doua parti, umple cu cacao si nuca macinata si ruleaza. Asaza aluatul in forme si lasa-l 30 de minute la crescut. La final, unge cozonacii cu galbenus si baga-i la cuptor pentru 50 de minute.
Cozonac pentru Craciun. Cozonac Rosenkranz
INGREDIENTE
- 400 g faina
- 2 oua intregi
- arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)
- 1 praf de sare
- 110 ml lapte (un pahar mic)
- 25 g drojdie
- 3 linguri de zahar pentru lapte
- 130 g unt
- 6 linguri zahar pentru unt
- 10-12 linguri zahar pentru caramel
- nuca tocata dupa preferinta
Caramelizeaza cele 10-12 linguri de zahar si tapeaza cu aceasta compozitie fundul si peretii unei cratite. Intr-un castron, cerne faina, pune ouale, sarea si aromele. Separat, dizolva drojdia in laptele usor caldut si indulcit, cu cele 3 linguri de zahar. Apoi, fara sa il lasi sa dospeasca, toarna incet peste faina cu oua si arome, amestecate in prealabil. Framanta putin (intre 10 si 15 minute), pe blatul de lucru care este usor infainat. Intinde o foaie (dreptunghiulara), de aproximativ 1 cm grosime. Unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar si presara nuca din belsug. Preseaza apoi usor cu palma, pentru a adera la stratul de unt. Se ruleaza si se taie in 6- 7 bucati care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.
Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri, pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut, timp de 1 ora. Este recomandat sa folositi o cratita de 24 de cm diametru. Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor, deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel. Se lasa la copt intre 35 si 40 de minute, la 180 grade Celsius.
Un lucru foarte important de retinut este ca imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se rastoarna, fierbinte, pe un platou. Daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari, facand imposibila scoaterea lui din cratita.
Foto: prajituria.ro, unica.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: