Ne aflăm deja în preajma sărbătorilor de iarnă, iar Crăciunițele, frumoasele plante care aduc culoare în casele noastre, au început să apară în magazine și florării. În ceea ce privește crăciunița, mai exact, îngrijire și înmulțire, vă prezentăm câteva sfaturi pentru a vă putea bucura de frumusețea acestor flori cât mai mult posibil.
Legenda și simbolul Crăciuniței
Înainte de a povesti despre felul în care se îngrijește această plantă, trebuie să menționăm și legenda sa.
Se spune că, în ziua de Crăciun, doi copii sărmani au vrut să îi ducă lui Iisus un dar la slujba de la biserică. Neavând posibilități materiale, copiii au adunat câteva crenguțe și frunze verzi de pe drum. Ceilalți au râs de darul lor.
Totuși, acele frunze verzi s-au transformat în steluțe roșii scânteietoare, iar credința lor a fost răsplătită de Dumnezeu.
Așadar, Crăciunița este simbolul simplității și al sincerității.
Crăciunița – îngrijire și înmulțire
Crăciunița, cunoscută și după numele de Poinsettia, este o plantă destul de sensibilă la temperaturile joase. Aceasta crește predominant în America Centrală, așadar sunt obișnuite cu căldură și soare din abundență.
În momentul în care dorim sa achiziționăm o astfel de plantă, trebuie să ne asigurăm că aceasta a fost depozitată într-un spațiu cald.
De asemenea, trebuie să avem grijă și cum o transportăm. Este ideal să folosim un ambalaj gros în jurul ghiveciului . Putem folosi chiar și o pătură cu care să învelim planta pentru a o feri de îngheț și vânt.
În casă, Crăciunița trebuie să stea la temperaturi între 16 și 22 de grade Celsius. Totuși, nu trebuie să fie pusă pe calorifer sau foarte aproape de acesta. Geamurile reci sau locurile unde bate vântul în permanență trebuie, de asemenea, evitate.
Este ideal să nu mutăm prea mult planta prin casă, deoarece riscăm să o expunem la schimbări bruște de temperatură.
În ceea ce privește lumina, pe timpul zilei, Crăciunița trebuie să primească lumină indirectă de la soare.
Cum trebuie udată și fertilizată Crăciunița
Un avantaj al acestei plante este că, fiind o plantă obișnuită cu temperaturile mai ridicate, nu are nevoie de foarte multă apă. În general poate fi udată o dată pe săptămână, însă trebuie verificat nivelul de umiditate al pământului din ghiveci.
Dacă pământul florii este uscat, înseamnă că aceasta trebuie udată. Dacă e uscat doar la suprafață trebuie să mai așteptăm încă o zi pentru a o uda.
Rădăcinile plantei nu trebuie să rămână îmbibate în apă, deoarece acestea riscă să putrezească. Planta trebuie udată când are solul uscat și ținută la lumină în primele trei luni ale anului (ianuarie-martie). În aprilie trebuie udată mai rar, iar după două săptămâni trebuie mutată într-o cameră mai puțin luminoasă.
În luna mai putem muta afară planta, iar în iulie, când îi cresc tulpini noi, acestea vor trebui tăiate aproximativ 2 cm din fiecare. În luna august vom duce înapoi în casă Crăciunița și o vom fertiliza la fiecare 30 de zile. Vom folosi substanțe potrivite pentru aceasta, substanțe pe care le putem cumpăra din orice fitofarmacie.
Până în noiembrie aceasta trebuie să stea într-o cutie sau o cameră întunecată pentru a favoriza procesul de înflorire.
Crăciunița – îngrijire și înmulțire
Există două metode prin care putem înmulți Crăciunița: prin semințe sau prin butășire. Prima metodă este una de lungă durată și destul de complicată.
Totuși, dacă avem deja o plantă care are cel puțin șase săptămâni, putem începe procesul de înmulțire din momentul în care acesteia încep a-i crește noile tulpini. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în luna iunie.
Va trebui să tăiem câteva tulpini de 10-12 centimetri și să le punem într-un bol cu apă caldă. Apa caldă va ajuta tulpinile să elimine seva care, altfel, nu va lăsa tulpina să dezvolte rădăcini. Vom așeza mai apoi tulinile într-un recipient încăpător în care vom pune un amestec de nisip cu turbă. După aproximativ o lună, putem muta tulpinile într-un ghiveci.