Pentru achizitionarea sau renovarea unei locuinte, oamenii apeleaza adesea la ajutorul creditelor pentru locuinte, insa, din pacate, acestea vin la pachet cu foarte multe riscuri. Care sunt ele, in functie de creditul pentru care doriti sa optati, aflati din randurile de mai jos.
Credite pentru locuinte. In cat timp iti pierzi casa, daca nu platesti rata la scadenta
Creditul Prima Casa
Creditul Prima Casa, poate cel mai cunoscut credit de la noi din tara, este destinat achizitiei sau construirii primei locuinte si se acorda pe termen de cel mult 30 de ani, avansul minim fiind de 5%, in functie de finantatorul avut.
Daca ajungeti in situatia in care ati depasit 60 de zile de intarziere la plata, banca va anunta imediat Fondul de Garantare (FNGCIMM) pentru a nu pierde garantia oferita de statul roman – care reprezinta 50% din valoarea creditului catre banca (sau 40%, in functie de tipul locuintei, exceptand dobanzile, comisioanele si alte cheltuieli bancare). Apoi, se va trece imediat la executarea silita, prin vanzarea locuintei ipotecate. Conform Hotararii de Guvern Nr. 388 din 27 mai 2015, puteti cere bancii repunerea in drepturile si obligatiile aferente contractului de credit si de garantare, cu respectarea conditiilor programului si cu mentinerea conditiilor in care a fost acordata garantia. Insa acest lucru poate fi solicitat o singura data, iar daca ulterior nu respectati scadentele de plata, veti datora bancii obligatii fiscale suplimentare.
Cu alte cuvinte, nerepectarea scadentei va avea urmatorul parcurs: statul va plati garantia, apoi va executa silit ipoteca constituita in favoarea statului roman si a finantatorului, urmand ca statul sa se substituie in drepturile bancii si sa va urmareasca prin ANAF pentru tot ceea ce a mai ramas de plata, datoria nefiind stearsa odata cu executarea. In plus, ANAF va va penaliza cu o dobanda de pana la 18% pe an, aplicata la suma ramasa de restituit.
Creditul ipotecar
Cei care nu indeplinesc conditiile programului Prima Casa sau care nu doresc cumpararea unei locuinte cu ajutorul acestui program, pot accesa creditele ipotecare ce se acorda pe o perioada de cel mult 35 de ani.
Dupa 90 de zile de la ultima plata, banca va va contacta pentru a gasi pe cale amiabila o solutie de achitare a ratelor restante, plus majorarile datorate zilelor de intarziere. Daca banca incepe executarea silita, in baza contractului de ipoteca ce are calitatea de titlu executoriu, atunci pasul urmator este ca imobilul sa fie evaluat si scos la licitatie. Suma obtinuta in urma vanzarii va fi folosita pentru a achita creditul si costurile cu executarea: onorariul executorului bancar, majorari, comisioane, dobanda perceputa de banca. Daca valoarea imobilului nu acopera suma totala pe care trebuie sa o rambursati, aceasta se va recupera prin oprire asupra veniturilor avute sau prin alta forma de executare a bunurilor debitorului.
Dupa adjudecare si trecerea casei pe numele noului proprietar, sunteti obligati sa parasiti locuinta. Tot atunci, numele vostru va aparea in Registrul Debitorilor (baza de date unica la nivel national, in format electronic, unde sunt inregistrate debitele si operatiunile efectuate in legatura cu fiecare credit in parte).
Creditul imobiliar
Nu in ultmul rand, creditul imobiliar este un imprumut financiar destinat achizitionarii, constructiei sau renovarii unei locuinte. Acest tip de imprumut este garantat cu un imobil, altul decat cel achizitionat, construit sau modernizat. Conditia esentiala ca sa puteti obtine un astfel de credit este sa detineti un alt imobil pentru a putea garanta creditul. Daca creditul nu se poate colecta pe cale amiabila, banca va incepe procedura de executare silita exact ca la creditul ipotecar.
Sursa: adevarul.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: