Apicultura poate fi practicata cu succes in Romania datorita climei si vegetatiei prielnice: plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, numeroase suprafete cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui. Pretul mierii si al celorlalte produse apicole face din aceasta activitate una cat se poate de tentanta. Iata cateva aspecte privind cresterea albinelor pentru incepatori.
Initial, cresterea albinelor se poate desfasura ca o a doua ocupatie, cu un numar mic de stupi si multe ore petrecute in preajma unui apicultor cu experienta. Lucrul cu albinele nu este dificil, dar presupune respectarea anumitor reguli foarte stricte, pentru a se evita accidentele.
In mediul rural, apicultura poate fi combinata cu cultivarea trifoiului sau a pomilor fructiferi, obtinandu-se astfel o productivitate sporita a plantelor respective, de pana la 5 ori mai mare.
Cresterea albinelor pentru incepatori. Costuri
Unul dintre cei mai cunoscuti tineri apicultori din Romania, Alexandru Nicoara, din Moreni, Dambovita, a ajuns, la doar 27 de ani, sa detina 180 de stupi de albine.
Potrivit acestuia, suma minima cu care se poate infiinta o stupina este, teoretic, de doar 600 de lei. Din acesti bani se achizitioneaza un stup complet din lemn cu 200 de lei si o familie de albine al carui pret porneste de la 400 de lei.
„Familia de albine inseamna cateva mii de albine si regina”, explica apicultorul. Cumparatorul fie ia familia cu tot cu stup, fie vine cu propriul stup.
Pe lista de cumparaturi a apicultorului incepator se mai afla insa si:
- un combinezon integral (recomandat cel cu fermoar): 150 de lei
- manusi de piele: 25 de lei
- afumator: 60 de lei
- colector de polen: 20-30 de lei
- centrifuga apicola (recomandata cea din inox, cu patru rame): circa 1.200 de lei (noua)
- butoi pentru miere (din inox): circa 900 lei pentru cel de 300 litri
- maturator de miere (din inox, 100 litri): de la circa 500 de lei
Cresterea albinelor pentru incepatori. Produse
Despre productia de miere ce se recolteaza dintr-un stup, apicultorul spune ca media este de 40 – 45 de kilograme de miere intr-un an bunicel. Cu albine care au genetica buna – sunt mai strangatoare, si in conditii ideale de vreme, se ajunge usor la o cantitate de 80-90 de kilograme de miere de la un singur stup. Intr-un an slab, insa, se pot aduna 10 – 15 kilograme/stup.
Pe langa mierea de diferite feluri, apicultorul isi poate rotunji profitul cu alte cateva produse apicole: polenul (strans cu colectoarele de polen de la intrarea in stup – pret: 40-50 de lei/kilogram), propolis (se pun colectoare pe rame – pret: 300 de lei/kg), laptisor de matca (se culege greu, cu pipeta sau seringa – pret: 600 de lei/kg) sau cu apilanil (extract din larvele de trantor, mai contine mici cantitati de laptisor de matca, pastura, miere si propolis – pret: 150 lei/kg).
Surse: agrointel.ro, cresterea-albinelor-incepatori.blogspot.ro
Surse foto: stiriagricole.ro, alcedoltd.ro, agrointel.ro, lectiiapicultura.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: