Dovleceii aduc atata prospetime in mancare vara, de la ciorbele usoare, la dovleceii umpluti cu branza la cuptor sau facuti pur si simplu pe gratar. Cultivarea lor nu este deloc complicata. Se seamana direct in gradina si se dezvolta rapid, putand fi recoltati si in mai putin de doua luni. Iata ce trebuie sa stiti despre cresterea dovleceilor in gradina.
Soiuri
Cand alegeti un soi, luati in considerare spatiul necesar, perioada pana la recoltare, cantitatea recoltata si rezistenta la boli.
Dintre soiurile de vara, cu coaja subtire, cele mai des plantate sunt: „Early Prolific Straightneck” (galben), „Zucchini Elite”, „Fordhook Zucchini”, „Cocozelle Bush” (verde), „White Bush Patty Pan” si „Scallopini Hybrid”.
Soiurile de toamna si de iarna mai populare sunt: „Royal Acorn”, „Bush Buttercup”, „Bush Acorn”, „Table King” si „Bush Gold Nugget”. Un soi nou si interesant este „Spaghetti” care si-a primit denumirea datorita aspectului pe care il capata miezul cand este gatit si scos din coaja.
Cresterea dovleceilor in gradina. Plantare
De regula dovleceii se planteaza in asociere cu alte legume de gradina, dintre toate, cel mai bine ii prieste in compania verzei, a fasolei, a salatei, dar si alaturi de flori precum laleaua sau garoafa.
Cele mai bune legume premergatoare sunt ceapa, usturoiul, ridichiile si prazul.
Se seamana, de regula in mai, in cuiburi (2-3 seminte pentru fiecare cuib), de aproximativ 3 cm adancime, si pe randuri, cu o distanta de aproximativ 1 m in jurul fiecarui cuib (spatiu necesar datorita faptului ca dovleceii sunt plante cataratoare si iubitoare de lumina).
Daca vremea va fi calda, dovleceii rasar dupa o saptamana, daca va fi mai rece, rasar mai greu (dupa doua saptamani). In orice caz, dupa ce au rasarit dovleceii se raresc, astfel incat sa ramana doar cate unul in fiecare cuib. Firul lasat in cuib va fi tot timpul cel mai mare si cel mai viguros.
Cresterea dovleceilor in gradina. Ingrijire
Fiind plante agatatoare, dovleceii se vor folosi de aracii montati in prealabil langa cuiburi, insa la fel de bine se pot catara pe un gard, pe un copac sau chiar pe tulpinile porumbilor.
Pe langa prasitul usor la maxim 5 cm adancime, se musuroieste de doua ori, apoi doar se pliveste de buruieni si ne asiguram ca nu sufera de apa. Aveti grija atunci cand udati dovlecelul, nu-l udati prin aspersie deoarece lui nu ii place apa pe frunze si astfel preveniti si atacurile de mucegai.
In afara de irigare periodica, de prasit si de plivitul buruienilor, dovleceul nu mai are nevoie de alte lucrari de intretinere, decat eventualele stropiri cu insecticide si fungicide (operatiuni facultative si recomandate doar atunci cand este cazul).
Tot optional, solul poate fi imbogatit cu ingrasamant organic natural: mranita, gunoi de grajd sau gunoi de pasare, fara insa a exagera.
Cresterea dovleceilor in gradina. Recoltare
Dovleceii se culeg inainte de maturizare (cand au in jur de 15 cm lungime si o culoare verde deschis spre alb), cand sunt mai gustosi si au seminte mai putine.
Pentru obtinerea de seminte in vedere unor culturi viitoare, se vor lasa pe vrej dovleceii cei mai mari si mai frumosi. Acestia vor fi culesi abia atunci cand vrejul incepe sa se usuce iar ei capata un colorit aproape de bej.
Surse: gradina-online.ro, agropost.ro
Surse foto: gradina-online.ro, bucatarul.tv
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: