Lavanda este un arbust peren cultivat pentru mireasma si calitatile terapeutice ale florilor sale, din care se extrag uleiuri folosite in industria parfumurilor, cosmeticelor si remediilor naturiste. Exista insa motive si pentru cresterea lavandei in ghiveci. Are un aspect placut, cu florile sale violet delicate si, dincolo de mirosul frumos si linistitor pe care il poate imprastia in casa, are si proprietatea de a alunga tanatarii, mustele, moliile si purecii. Iata cum trebuie sa o ingrijiti daca o cultivati in interior.
Ghiveciul
Este important ca vasul in care tineti lavanda sa aiba o deschidere larga care sa permita butasilor sa se dezvolte in voie. Lavanda ca planta adulta are nevoie de un ghiveci cu un diametru de circa 45 de centimetri. Avand in vedere ca lavanda are o radacina pivotantă, ghiveciul trebuie să fie suficient de adanc incat să-i permita radacinii sa se dezvolte corespunzator. Inaltimea ghiveciului trebuie sa fie de minim 40 cm.
Cresterea lavandei in ghiveci. Pamantul
Pamantul ales pentru ghiveciul de lavanda trebuie sa fie uscat si bogat in calcar, specific zonelor secetoase colinare-muntoase. Plantele de lavandă suporta greu sau mor in solurile foarte nisipoase, grele si umede. Pentru a asigura un bun drenaj, pamantul din ghiveci poate fi amestecat cu pietris fin, iar pe fundul ghiveciului se aseaza 1-2 cm de pietris. Trebuie sa fi un sol alcalin, cu un pH de 7-8. Pentru a obtine pH-ul potrivit, puteti amesteca pamantul din ghiveci cu niste coji de oua pisate.
Pozitionarea
Locul perfect pentru lavanda in ghiveci este locul cel mai insorit. Tufa de lavanda in ghiveci se simte bine in locuri ferite de curenti permanenti, deci este perfecta pe terase si balcoane, langa zidurile casei si pe langa garduri. Lavanda in ghiveci infloreste mai devreme decat cea din camp, tocmai datorită micro-climatului specific de care beneficiază.
Cresterea lavandei in ghiveci. Udarea
Lavanda adoră seceta, asa ca nu o udati prea des, ci de maxim 2-3 ori pe saptamana. Se recomanda golirea apei din farfuria de sub ghiveci la maxim 30 minute de la udare, chiar si pe perioada verii.
Taieri
Pentru a se dezvolta armonios, levantica trebuie curatata, din cand in cand, de tulpinile mature. Acestea, insa, pot fi uscate si puse in saculeti, iar apoi, folosite pentru a parfuma si improspata hainele din dulap. Este bine sa tundeti lavanda dupa ce infloreste (ceea ce se intampla in general din mai pana in august). Inflorescentele de lavanda se taie cu foarfeca, nu se rup. Se recomanda tunderea tufelor, la jumatate sau cel putin la 2/3 din inaltime, astfel tufele vor ramane compacte si se stimuleaza ramificarea si cresterea sanatoasa.
Vedeti AICI si cum puteti sa faceti sapun de lavanda acasa.
Surse: agrointel.ro, divahair.ro, gradinadeacasa2.wordpress.com
Surse foto: melodymaison.co.uk, notonthehighstreet.com, hgtv.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: