Petunia este una dintre cele mai des intalnite plante in amenajarile din parcuri sau gradini, dar si in casele romanilor, pe terase sau balcoane, mai ales in ghivece suspendate. Este o planta luxurianta, cu calitati decorative deosebite, iar unele soiuri au si un parfum puternic. In schimb, nu are cerinte mari de ingrijire. Iata ce trebuie sa stiti despre cresterea petuniilor in ghiveci.
Plantare
Petuniile se planteaza in aprilie sau la inceputul lunii mai, in vase de 15 cm, sau de 23 – 30 cm, daca plantati cate doua. Folositi un pamant usor fertilizat, la care s-a adaugat putin nisip, cu un pH neutru – caracteristici asemanatoare celui preferat de muscate. Asigurati un drenaj bun. Puneti ghivecele la soare, dar la adapost de vant si ploi, pentru ca riscati ruperea tulpinilor fragile.
Este bine sa rotiti regulat ghiveciul, acolo unde lumina bate unidirectional, pentru ca petunia sa creasca in toate partile, ea avand tendinta sa se indrepte cu totul dupa soare.
Cresterea petuniilor in ghiveci. Udare
Petuniile sunt mari iubitoare de apa si pot fi udate in fiecare zi sau o data la doua zile, din mai pana in septembrie, perioada in care pot fi tinute la exterior. Vara, pe timp de canicula, e bine sa fie udate si dimineata si seara. Daca nu primesc destula apa, frunzele incep sa se usuce, iar florile isi pierd intensitatea coloritului.
Peste iarna, petuniile pot fi pastrate in interior, la temperaturi de peste 4 grade si la lumina, dar nu direct in bataia soarelui, si udate ocazional, doar cat sa mentineti umiditatea solului.
Cresterea petuniilor in ghiveci. Fertilizare
Petunia are nevoie si de un anumit nivel de fier in sol. In cazul in care i se ingalbenesc frunzele, inseamna ca nu are destul fier si este nevoie sa aplicati un ingrasamant special.
Pe perioada de inflorire, de cum apar bobocii, ar trebui sa primeasca un ingrasamant lichid cu potasiu din doua in doua saptamani.
Ciupirea
Pentru o inflorire abundenta si o ramificare bogata a tufelor, varfurile lastarilor trebuie „ciupite”. Daca ati cumparat o planta tanara, taiati varfurile cand ramurile ating 10 – 20 cm. Daca ati cumparat o planta adulta, cu ramuri de peste 30 – 40 cm, ar trebui „ciupita” la jumatatea ramurilor. Dupa aceasta operatiune, protejati planta de lumina prea puternica, pana se reface.
Surse: agroland.ro, fundesign.ro, decodays.ro
Surse foto: gradinol.wordpress.com, youtube.com, legume-flori.ro, panoramio.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: