Cultivarea legumelor si florilor intr-un solariu sau o sera aduce multiple beneficii, precum o productie mai insemnata, mai sigura si o exploatare mai eficienta a terenului. Pentru a va amortiza cat mai bine investitia intr-un astfel de spatiu, trebuie sa maximizati productia, iar pentru aceasta puteti lua o serie de masuri. Astazi va prezentam un truc la indemana pentru cresterea productiei in solariu.
O problema care apare des in sere si solarii este cantitatea insuficienta de dioxid de carbon, esential in procesul de fotosinteza si in dezvoltarea viguroasa a plantelor. Astfel, cresterea concentratiei de dioxid de carbon va insemna cresterea productiei.
Cresterea productiei in solariu. Solutie
Cea mai la indemana solutie, intr-un solariu familial de pilda, este construirea in mijlocul solariului a unei lazi de compostare, pe care sa o punem in functiune odata cu plantarea rasadurilor.
Pentru a face compost, putem folosi tot felul de materiale organice din gospodarie: resturi din gospodarie, iarba, gunoi de grajd, gunoi de pasare etc., care prin descompunere produc caldura si dioxid de carbon.
Sfaturi utile
Iata cateva reguli de care este bine sa tineti cont pentru ca aceasta solutie sa va aduca rezultatele dorite.
- Adaugati mereu materiale noi in lada de compost, astfel incat reactia de descompunere sa fie constanta.
- Rascoliti continutul lazii de compost o data pe saptamana, altfel nu va mai produce dioxid de carbon.
- Aerisiti preventiv solariul sau sera inainte de a face lucrari in interior. Persoanele in varsta sau cu probleme de sanatate pot avea stari de ameteala pe fondul concentratiei mai ridicate de dioxid de carbon.
Aplicand aceasta metoda, la finalul sezonului de crestere a plantelor, veti avea un excelent ingrasamant organic pentru urmatoarele culturi.
Sursa: paradisverde.ro
Sursa foto: concept-casa.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: